Terve.fi

Kihomatojen hoito

Kihomatojen hoito
Kihomadot hoidetaan lääkkeillä. Vaikka kihomatojen oireita ei ilmenisi kaikilla, on koko perheen syytä ottaa lääkekuuri.
Julkaistu: 9.4.2018

Kihomatojen hoitoa varten voi apteekista hakea ilman reseptiä Pyrvin-nimistä matolääkettä. Lääkärien arsenaalissa on myös mebendatsoli-nimistä lääkettä, jota saa apteekista reseptillä. Pyrvin on hyvin siedetty lääke, jota voi myös kokeilla itsehoitotuotteena ilman lääkärissä käyntiä, jos oireet ovat varsin selvät. Pyrviniä otetaan 7,5–10 mg/kg kerta-annoksena. Täten n. 15–30 kiloiselle lapselle annetaan kaksi 100 mg tablettia. Koko perhe kannattaa hoitaa samanaikaisesti, vaikkei oireita olisi kaikilla. Oireilevien on otettava toinen annos kihomadon karkottamiseksi kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Annostelua voidaan edelleen jatkaa 2 viikon kuluttua, mikäli oireilu jatkuu.

Muina varotoimenpiteinä olisi hyvä pitää lapsen kynnet lyhyinä, ettei niiden alla kulkeutuisi yhtä helposti uusia munia ruoansulatuskanavaan, jolloin kierre jatkuisi. Lisäksi on syytä huolehtia käsihygieniasta. Kihomatojen munat kestävät hyvin kuivuutta ja muutenkin leviävät helposti liinavaatteiden ja asusteiden mukana. Lääkekuurin lisäksi vaatteet ja vuodevaatteet on myös syytä pestä ja tuulettaa hyvin lääkkeen ottamista seuraavana päivänä. Saunan kuumuus sekä kylmäkäsittely esimerkiksi pakkasten aikaan tuhoaa munat.

Koko perheen on hyvä syödä häätökuuri samaan aikaan, sillä perheessä voi olla myös oireettomia kantajia. Päiväkodeissa kihomadon aiheuttamat joukkotaudit ovat varsin yleisiä. Jos kolmasosa päiväkotiryhmän hoidokeista on saanut kihomatotaudin, tulee koko ryhmä hoitaa matokuurilla.

Lähteet:

Jokiranta S., Kihomatotauti (enterobiaasi), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Jokiranta S, ym. Suoliston sukkulamadot ja niiden aiheuttamat taudit, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Kommentoi »