Terve.fi

Kihomatoja tulee aina uudestaan

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 19.8.2008

Kysymys:

Minulla on neljä lasta, joista kaksi nuorinta (3 v. ja 5 v.) eivät pääse kihomadoista eroon millään. Olen antanut lapsille kolme lääkekuuria ja tehnyt suursiivouksen jokaisen kuurin jälkeen, mutta vaiva jatkuu. Olen kuullut, että kihomatoihin olisi olemassa jokin tehokkaampikin lääke. Mistä sellaista saa?

Vastaus:

Kihomatotaudin hoidon epäonnistuminen johtuu käytännössä aina uudesta tartunnasta. Viimeistään tällöin kannattaa hoitaa koko perhe ja keskustella ongelmasta myös päiväkodin henkilökunnan kanssa. Kihomatoihin on olemassa reseptillä saatava lääke, jonka teho ei ole oleellisesti käsikauppavalmistetta parempi. Jos vaiva pitkittyy, hygienian tehostamisen ja tartunnanlähteiden selvittämisen lisäksi kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa lääkehoitojaksojen muokkaamisesta (valmisteen valinta, kuurin kesto, kuurin toistokertojen määrä).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.