Terve.fi

Aiheuttaako kihomadot verenvuotoa?

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 19.8.2008

Kysymys:

Olen perhepäivähoitaja, ja yhden hoidossani olevan lapsen vanhemmat kertoivat, että heidän perheessään on kihomatoja. Tänään tämä lapsi kyhnytti entiseen tapaan takapuoltaan, mutta nyt myös kakan väri oli muuttunut punaiseksi. Johtuuko veri kihomadoista tai raapimisesta, vai pitäisikö tässä epäillä jotain vakavampaakin tautia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kihomadot eivät aiheuta suolistoverenvuotoa. Jos yhdellä perheenjäsenellä on kihomatoja, yleensä hoidetaan koko perhe. Hoidossa käytettävä lääke värjää ulosteen punaiseksi, mikä selittää muuttuneen värin. Uloste luonnollisesti normalisoituu kuurin loputtua. Jos lapsi ei ole saanut kihomatolääkettä, ulosteen väri ei muutu tavalliseksi tai lapsella on mahdollisen kutinan lisäksi muita oireita (kuume, vatsakipu, ripuli), hänet on syytä viedä heti lääkäriin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.