Terve.fi

peräaukon oireet

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 11.4.2009

Kysymys:

Olen n.30 vuotias nainen ja kärsinyt kihomadoista useita kertoja. Olen synnyttänyt n. puoli vuotta sitten ja myös raskausaikana minulla oli kihomatoja. Joka kerta olen syönyt pyrvin kuurin 2x ja siivonnut kuten kuuluu. Nyt minulla on ollut kuukausien ajan erilaisia peräaukon oireita kuten kutinaa, veren jäämistä paperiin pyyhkiessä, ja kummallista muljahtelua sekä pistoksia peräaukon sisäpuolella. Tunne on tosi epämiellyttävä pitkin päivää, oireet eivät riipu vuorokaudenajasta. Mietin kokoajan kihomatojen mahdollisuutta. Olen antanut viimeisien kuukausien aikana labraan kihomatonäytteitä kaksi kertaa ja kahtena peräkkäisenä aamuna. Näytteet ovat olleet negatiivisia, voinko luottaa nuihin tuloksiin. Olen yrittänyt tutkia ulostetta ja kun katsoo ulostamisen jälkeen pönttöön, veden pinnalla usein kelluu jotain valkeata“höttöä” ja joskus ulosteen pinnallakin olen nähnyt jotain valkeaa, mutta en ole nähnyt niiden liikkuvan, joten aina olen ajatellut, että ne on wc-paperista tai jostain muusta(jotain kuituja)peräisin. MIstä tiedän onko ne matoja, kun ne eivät liiku eivätkä siis luikertele! Silloin aikaisemmin kun olen matoja itselläni havainnut, olen aina nähnyt vain yhden paperissa ja se on selkeästi ollut mato ja liikkunut!. Nyt viime kerralla kun vein labraan näytteen, pyyhkäisin siihen pumpulipuikkoon sellaisen valkean pätkän, joka oli tarttunut peräaukon seudulta käteeni (ei liikkunut). JOs tuo olisi ollut mato, olisiko se labratesteissä huomattu (tutkivatko he pumpulipuikosta pelkästään kihomadon munia, vai myös matoja)?Tulos oli siis kaikesta huolimatta negatiivinen. Kerran minulta on tullut myös paperiin pyyhkiessä limaista verta. Olen käynyt näiden kaikkien oireiden takia lääkärillä ja hän huomasi ulkopuolella yhden pienen pukaman ja olen siis käyttänyt vaikka minkälaista pukamavoidetta jne. eikä mikään tunnu auttavan…tämä asia alkaa käydä jo mielentervyeden päälle, kun jatkuvasti mietin, onko minulla sitten niitä matoja taas!! mitä teen ei kai ulkoinen pieni peräpukama voi aiheuttaa peräaukon sisäpuolella muljahtelua ja pistoksia? mistä ne johtuvat jos eivät madoista? voiko noita matoja tutkia muuten kun tuolla labran pumpulipuikkotestillä! en ymmärrä miksi en pääse niistä eroon, kun olen ylihygieeninen kokoajan. Miten neuvoisit nyt minua toimimaan?

Vastaus:

Kahden Pyrvin-kuurin jälkeen ja niiden yhteydessä suoritetun vuodevaatteiden vaihtamisen jälkeen on hyvin epätodennäköistä, että enää olisi kyse kihomadoista. Pyrvin kyllä hävittää madot tehokkaasti. Varmaan kyse on muusta peräsuolen limakalvon ärsytyksestä, joka voi hyvinkin liittyä peräpukamin. Laboratoriotutkimuksessa tutkitaan mikroskooppisesti myös madonmunien esiintyminen. Suosittelen ilman reseptiä saatavaa limakalvoa rauhoittavaa ja viilentävää Hädensa-peräpuikkohoitoa aamuin illoin viiden päivän ajan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.