Terve.fi

Kihomadoista

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 3.3.2014

Kysymys:

Hei! Olen parikymppinen nainen ja kärsin kihomadoista joku aika sitten (vieläkin?). Kutinaa ei enää ole ollut juurikaan, ja eihän kaikki kutina ole kihomadoista? Olen myös kuullut, että kun kerran on ollut matoja niin voi jäädä kutina "päälle"?

Kumminkin olen tarkkaillut muutaman viime viikon sisällä ulostettani että eihän matoja näy siinäkään. Haluaisin siis kysyä, että kun esim. kihomatonaaras munii ja tämän jälkeen kuolee, niin vaikka ei käyttäisi mitään lääkettäkään, niin eikö niiden pitäisi näkyä ulosteissa kuolleina? Ovatko ne valkoisia kuolleina ulosteessa vai minkälaisia? Pointti siis oli, että tulevatko madot siis ulos ulosteen mukana kun ovat kuolleet huolimatta lääkkeistä vai millä muulla tavalla? Olen myös peloissani, koska luin jostain ulkomaiselta nettifoorumilta, että kihomadoista ei ikinä pääse kokonaan eroon, vaan niitä munia ym. voi jäädä suolistoon? Mihin madot täsmälleen munivat, sillä pesin myös peräaukkoni aamuin illoin että munat katoaisivat? Luuletko että tämä auttaa munien hävitykseen?

TToivottavasti vastaat!

Vastaus:

Kuolleet kihomadot poistuvat todellakin ulosteen mukana, mutta ne eivät usein ole nähtävissä.  Ongelmana on nimenomaan uudet tartunnat. Jos elinkierron saa katkaistua, ongelma loppuu ilman hoitoakin, eli kyllä kihomadoista eroon pääsee. Peräaukon seudun tehostetulla pesulla ei ole merkitystä.  Lisätietoa kihomadoista on luettavissa mm. Terve.fi:n artikkelista: http://www.terve.fi/kihomadot/kihomadot-ovat-kiusallinen-mutta-vaaraton-vaiva

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.