Sairaudet

Tehottomat kihomatolääkkeet

4.11.2009 Terve.fi
Kysymys

Hei,

kysymykseni kuulostaa varmasti hullulta, mutta alan olla epätoivoinen. Minulla on ilmeisesti ollut kihomatoja jo vuoden, olen syönyt lukuisia kuureja niin Pyrviniä kuin tehokkaammaksi väitettyä Vermoxiakin, mutta ne eivät vain auta. Kyse ei siis ole siitä että saisin aina uusintatartunnan vaan siitä, että madot eivät kuole. Harkitsen vakavissani jonkin lemmikkieläimille tarkoitetun matolääkkeen kokeilemista, sillä en kestä tätä enää. Mitä voisi pahimmillaan tapahtua, jos ottaisin esim. Axilur-kuurin? Lääkärit Suomessa eivät tunnu joko myöntävän tai tietävän tätä, mutta en suinkaan ole ainoa jolla on tällainen ongelma. Internetin keskustelupalstat ovat täynnä samanlaisia tarinoita; matolääkkeet eivät vain tehoa.

Olisin todella kiitollinen vastauksesta, alan olla todella neuvoton ja uupunut.

Vastaus
Vastaaja Mari Kataja
farmaseutti

Hei, yleensä syy siihen, miksi kihomatotartunta ei parane, on uusintainfektio, jonka voi saada helpommin kuin arvaakaan. Jokaisen lääkekuurin yhteydessä tulisi vaihtaa lakanat sekä tuulettaa/imuroida kaikki petivaatteet. Myös hyvä hygienia ja lyhyet kynnet ovat tärkeitä seikkoja. Myös perheenjäsenten lääkekuurista tulee huolehtia.

Lisäksi tulee ottaa huomioon, ettei lääkkeet tapa ohutsuolessa mahdollisesti kehittymässä olevia kihomadon munia, joten lääkehoito on uusittava 10–14 vuorokauden kuluttua. Mikäli edelleen tauti uusii jatkuvasti, kannattaa keskustella lääkärin kanssa annostuksesta sekä lääkekuurien pituudesta.

Eläinten matolääkkeet on suunnattu eläimille ja ihmisten ihmisille. Eläinlääkkeiden haittavaikutuksia tuskin ihmisillä on tutkittukkaan ja niiden tehoa epäilen.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi