Terve.fi

Vermox, Pyrvin vai mikä?

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 20.8.2008

Kysymys:

Olen 20-vuotias nainen ja minulla on ollut kihomatoja vuosia enkä ole tehnyt asialle mitään. Haluaisin nyt päästä noista eroon tartuntavaaran takia, mutta koska tiedän yleisesti lääkeaineideiden sivuvaikutuksista ja siitä, miten myrkyllisiä ne saattavat olla ihmiselle, olen huolestunut, mitä aineita kannattaisi käyttää. Jos Pyrvin lamauttaa matojen keskushermoston, kai se vaikuttaa ihmiseenkin? Jotenkin Vermox vaikuttaa tuossa paremmalta kun tappaa ne nälkään, mutta saako siihen reseptiä kuinka helposti? Kestääkö näiden itse lääkeaineiden vaikutus elimistössä pitkään, kuten vaikka antibiooteilla? Entä muut lääkkeet, ja miten nuo lääkkeiden ainesosat vaikuttaa niihin matoihin, siis miten tappavat?

Vastaus:

Pyrvinin vaikutusmekanismia ei tunneta tarkkaan, mutta ilmeisesti se estää matojen energia-aineenvaihduntaa. Pyrvinillä ei ole merkittäviä haittavaikutuksia. Se ei imeydy ollenkaan, joten se ei käytännössä edes pääse ihmisen elimistöön. Ainoat raportoidut haittavaikutukset ovatkin lieviä ruuansulatuskanavaoireita (vatsan väänteet, pahoinvointi). Pyrvin värjää ulosteet punaiseksi, ja pienimmillä lapsilla väri voi siirtyä tekstiileihin. Myös Vermox vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan ja imeytyy huonosti. Näiden lääkkeiden haittavaikutuksissa ei ole olennaista eroa. Vermox vaatii todellakin reseptin, jonka saa lääkäriltä, mutta sen käyttöön on harvoin erityistä syytä

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.