Terve.fi

apua tähän ongelmaan!

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 23.2.2009

Kysymys:

Tarvitsisin ongelmaani edes viisaita,asiantuntevia sanoja! Olen nuori aikuinen ja olen kärsinyt kihomadoista monta kertaa (työskentelen päiväkodissa). Joka kerta kun olen niitä itselläni todennut, olen tuntenut“piston”peräaukossa ja sitten paperilla pyyhkiessäni olen nähnyt yhden ainoan maodon (kuolleita matoja ulosteessa en siis ole nähnyt koskaan). Noita matoja plen nähnyt aina n. vuoden välein. Joka kerta nähtyäni sellaisen olen syönyt pyrvin kuurin ja mieheni myös. viimeksi n. 3kk sitten söin kuurin ja sen jälkeen minulla on kuitenkin ollut aina välillä outoa tunnetta peräaukossa. Matoja en ole nyt nähnyt, varsinaista kutinaa on ollut harvakseltaan. eikä se mitenkään erityisesti ajoitu yöhön. Minulla on nyt vauva ja kun vielä imetän, en todellakaan halua syödä varmuuden vuoksi matolääkkeitä. Ongelmani on kuitenkin se, että kihomadot ovat mielessäni koko ajan. Pesen käsiäni jatkuvaan ja olen todella ylihygieeninen. Kaikkki pyykitkin pesen jatkuvasti 60 asteella (koska alusvaatteet ja muu likapyykki ovat samassa pyykkikorissa). Olen ylihygieeninen jo omasta ja muidenkin mielestä ja pelkään, että tartutan madot jotenkin vauvaani, jos niitä minulla on!Myös sukupuolielämämme kärsii tämän takia! olen vienyt labraan kahtena peräkkäisenä aamuna kihomatonäytteen(pumpulipuikolla tehdyn) jotka ovat olleet negatiivisia. Otin näytteen lääkärin määräyksestä sekä peräaukosta että emättimestä, koska outoa tunnetta (pistelyä ja kutinaa)on ollut molemmissa. Kysymys kuuluu, voinko luottaa tuohon tulokseen, kun olen kuullut, ettei testi olisi varma?? Tämä asia vaivaa mieltäni jatkuvasti ja häiritsee jo jokapäiväistä arkielämääni. Haluaisin nauttia vauvanhoidosta, ilman että minun täytyy jatkuvasti pestä käsiä. Haaveilen siitäkin, että voisin joskus nukuttaa vauvaa sängyssä vieressäni, mutta tuskin uskallan! olen jo kateellinen niille ihmisille, joilla tätä ongelmaa ei ole! koska emättimessä on ollut samoja oireita, on tutkittu hiiva yms. muut tulehdukset ja olen käyttänyt vaikka mitä lääkettä siihen. Synnytyksestä ei ole vielä pitkä aika. Kysymys kuuluukin, voinko elää normaalia elämää niin kauan ennen kun/jos taas nään mahdollisen madon, vai mitä teen?Nyt peräaukosta on tullut pyyhkiesäni myös aina hieman kirkasta verta ja luulen, että kutina ja kirvely voi liittyä siihenkin.mistä muusta vaivani voisi johtua? Elämä tuntuu vaikealle kun kokoajan täytyy pelätä, että matoja on ja siksi tarkkailen itseänikin ihan liikaa! Auta edes joillakin asiantuntevilla sanoilla!

Vastaus:

Ehkä suurin kihomatojen lähde saattaa olla päiväkotityösi. Lapsilla kihomadot ovat aika yleisiä. Niiden silmälle näkymättömiä munia tarttuu helposti lapsen käsistä, esim. kynsien alta aikuisen hoitajan käteen tai ruokapalaan ja voi sitä kautta joutua aikuisen suuhun. Suolistossa madon munista kehittyy muutamassa viikossa noin sentin mittaisia ohuita matoja, jotka menevät munimaan peräaukon limakalvolle. Tästä niitä voi saada näytteeksi keittosuolalla kostutettuun pumpulitukkoon, josta laboratorio voi ne tunnistaa. Peräukon suulle voi yöksi laittaa teipin, johon munat ja matokin saattavat tarttua. Tällöin on kyse aika uudesta infektiosta, joka hyvinkin on parantunut apteekin matokuurilla, mutta sitten taas joskus tarttunut jostain lapsesta uudestaan. Jos päiväkodissa alkaa esiintyä useilla lapsilla ja/tai henkilökunnalla kohomatoa, on syytä tutkia tai lääkitä koko päiväkodin lapset ja heidän perheensä. Tällaisesta toimenpiteestä päättää terveyskeskuksen infektiosairauksista vastaava lääkäri.

Toinen mahdollisuus voi olla, että kihomatokantasi on jostain syystä ns. resistentti Pyrvin lääkkeelle ja se jää henkiin suolistoon ja aika ajoin aktivoituu aiheuttamaan vaivaa. Lääkärin määräyksestä on mahdollista kokeilla Vermox-nimistä lääkettä reseptillä, joka vaatii erityisluvan sitkeän ja toistuvan kihomadon hoitoon. Apteekki hankkii tämän luvan, jos lääkäri katsoo aiheelliseksi kirjoittaa lääkettä. Aikuiselle riittää 100 mg tabletti ja vuoden ikäiselle 50 mg. Koska itse hoidat hygienian erittäin hyvin, en usko, että olet tartuntalähde vauvallesi. Kihomatohan on täysin vaaraton infektio, muta aiheuttaa vain kiusallista kutinaa peräaukossa. Kihomato ei aiheuta peräaukon verenvuotoja, ne johtuvat muista syistä. Stressi voi aiheuttaa peräpukamien paisumista ja tulehtumista, mistä seuraa helposti veritahroja ulosteen pyyhkimisen yhteydessä. Kun kerran sinut on tutkittu eikä tällä kertaa madon munia ole löytynyt, voit olla rauhassa niiden suhteen. Peräaukkoasi voi hoitaa vaikka käsikauppalääkkeellä esim. Scheriproct voidetta ulostamisen yhteydessä peräaukon limakalvolle ja suppo yöksi. Jos 1-2 vko hoito ei tepsi, kannattaa käydä lääkärissä. Toivon, että näistä ajatuksista voisi olla apua kiusallisen ongelmavyyhdin purkamisessa

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.