Terve.fi

Kihomatojen oireet

Kihomatojen oireet
Kihomadot aiheuttavat yleensä kutinaa ja mahakipuja. Kihomadot voivat olla aikuisilla oireettomia.
Julkaistu: 9.4.2018
Kihomadot aiheuttavat lapsilla tyypillisesti oireita, kuten yöaikaista kutinaa peräaukon ympärillä. Samalla voi esiintyä myös mahakipua. Aikuisilla oireilu on lievempää ja tauti voi olla oireetonkin. Kihomadot munivat yleisimmin öisin munansa peräaukon ympärille. Kutina syntyy munia suojaavan limakerroksen aiheuttamasta ärsytyksestä ja naaraspuolisen kihomadon liikehdinnästä peräaukon iholla.
Kutinan seurauksena lapsi raapii peräpäätään, minkä takia peräaukon seutuun voi kehittyä ärsytystä ja jopa haavaumia sekä bakteeri-infektioita. Kutinaa voi kuitenkin yhtä hyvin olla myös päivisin, jolloin myös lapsi saattaa tavalla tai toisella yrittää helpottaa kutinaansa.
Koska kutina on pahinta öisin, voi lapsen yöunet muuttua rauhattomiksi, ja samaan aikaan voi esiintyä myös yökastelua. Kihomatojen on esitetty aiheuttaneen umpilisäkkeen tulehduksia, mutta syy-yhteydestä ei ole varmaa tieteellistä näyttöä.
Tytöillä kihomatoja voi vaeltaa myös emättimen puolelle, jolloin se voi aiheuttaa gynekologisia vaivoja, kuten emätin- ja munanjohtimen tulehduksia. Virtsateiden puolelle joutuessa komplikaatioina voi olla virtsatietulehdus.
Epäiltäessä tautia otetaan kihomatonäytteet. Nämä otetaan aamulla ennen ulostamista ja suihkuttelua. Tällöin peräaukon ympäriltä ja peräaukon sisältä otetaan keittosuolaliuokseen kastetutta pumpulitikulla ns. madonmunanäyte. Tämän jälkeen näyte mikroskopoidaan laboratoriossa. Mikroskoopilla on tarkoitus havaita naaraiden munimat munat.
Mikäli kihomadot ovat havaittavissa selvästi silminnähden, ei näytteen otolla ole väliä. Jos epäily taudista on suuri, ei varsinaista näytettä välttämättä edes tarvita. Esimerkiksi jos päiväkodissa tai lähiympäristössä on jo todettu kihomatotautia ja oireet ovat tyypilliset.
Lähteet:
Jokiranta S., Kihomatotauti (enterobiaasi), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Jokiranta S, ym. Suoliston sukkulamadot ja niiden aiheuttamat taudit, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Kommentoi »