Terve.fi

Yleistietoa kihomadoista

Yleistietoa kihomadoista
Kihomadot ovat ihmisessä eläviä loisia ja leviävät helposti. Lue kihomatojen elinkaaresta ja hoidosta.
Teksti
Julkaistu: 21.8.2008
Kihomadot, Enterobius vermicularis, ovat pieniä sukkulamatoja. Keskimäärin aikuiset kihomadot ovat kooltaan n. 9–12 mm (naaraat) ja n. 2–5 mm (koiraat). Paksuudeltaan ne ovat n. 1 mm ja väritykseltään vaaleita. Kihomadot tarttuvat munien välityksellä ja tartunnasta kuluu 1-2 kuukautta ennen oireiden alkua.
Ohutsuolessa munista kuoriutuu toukka, joka kiinnittyy ohutsuolen seinämään. Varsinaisen sukukypsyyden madot saavuttavat 4–6 viikon kuluttua. Tällöin hedelmöittynyt naaraspuolinen kihomato jatkaa matkaansa umpisuoleen ja edelleen peräsuoleen. Siellä naaraat munivat uuden kihomatosukupolven peräaukon ympärille (kuva), mistä tämä voi levitä sormien välityksellä eteenpäin uudestaan, ja tuolloin lapsi voi tartuttaa toisen uhrin tai itsensä uudestaan.

Kihomadot, seuranta

Hoito tulee uusia 2 viikoin välein kunnes oireet loppuvat.

Kihomadot, periytyvyys

Kihomadot ovat tartuntatauti eivätkä periydy. Ne kuitenkin leviävät helposti tartuntana perheenjäsenten kesken.

Kihomadot, yleisyys

Kihomatotauti on Suomen yleisin matotauti. Tauti on huomattavasti yleisempi lasten keskuudessa, kuitenkin aikuisillakin tauti on suhteellisen yleinen, mutta joskus oireeton. Helsinkiläisten päiväkotilapsien keskuudessa tehdyssä tutkimuksessa 5–10 prosentilta lapsista todettiin kihomatoja. Maailmalla kihomatotautia sairastaa sadat miljoonat ja kantajia on vieläkin enemmän.

Kihomadot, ennuste

Hoidosta huolimatta kihomato uusii varsin herkästi. Yleisin syy tähän on uusintainfektio. Tartuttajana voi olla joko lapsi itse, oireeton kantaja lähiympäristössä tai joukkotauti esim. päiväkodissa. Kyseessä on kuitenkin varsin harmiton tauti. Hoidon voi uusia aina tarvittaessa. Varsinaisen hoidon lisäksi kannattaa keskittyä myös taudin ennaltaehkäisyyn eli hygieniasta huolehtimiseen ja huolelliseen siivoukseen, mikäli lähiympäristössä tai perheen sisällä on jo todettu kihomatotautia.
Lähteet:
Jokiranta S., Kihomatotauti (enterobiaasi), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Jokiranta S, ym. Suoliston sukkulamadot ja niiden aiheuttamat taudit, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
ICD-10:
B80 Oksyuriaasi
4 kommenttia