Terve.fi

Kihomadot talttuvat lääkekuurilla

Kihomadot talttuvat lääkekuurilla
Päiväkotien alkaessa saattaa lasten repuissa tulla kotiin ilmoitus vaarattomista mutta kiusallisista [elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=2456476]kihomadoista[/elink], jotka leviävät helposti lasten leikeissä.
Julkaistu 28.6.2006

Tartunnan saa yleensä koko perhe.

Sukkulamatoihin kuuluva, noin sentin mittainen kihomato elää ihmisen suolistossa ja vaeltaa peräaukkoon, jonka ympäristöön se laskee munansa ja aiheuttaa kutinaa varsinkin iltaisin ja öisin. Munat voivat levitä vuodevaatteisiin ja raapimisen yhteydessä käsiin ja esineisiin, joista matka jatkuu takaisin omaan tai jonkun toisen suuhun.

Matoilmoitusta ja mahdollisia oireita ei kannata kauhistua, vaan ryhtyä häätöpuuhiin pyrviiniä sisältävällä mikstuuralla tai tableteilla. Lääkettä saa reseptittä apteekeista, ja myös oireettomat perheenjäsenet kannattaa hoitaa. Oireeton selviää kertahoidolla, mutta kutiseville on syytä toistaa hoito vielä kahden viikon kuluttua.

Jotta uusintatartunnoilta vältyttäisiin, kannattaa vuodevaatteet pestä 60 asteessa, sillä munat voivat elää monta viikkoa tekstiileissä. Käsien ahkera pesu ja lasten kynsien lyhyenä pitäminen ehkäisevät myös kihomadon leviämistä.

Lisätietoa

Kommentoi »