Influenssa on virustauti, jonka aiheuttavat influenssa A-, B- tai C-virukset. A- ja B-virukset ovat tyypillisesti merkittävämpiä ja ne aiheuttavat vuosittain esiintyvät influenssaepidemiat. Epidemiat esiintyvät Suomessa yleensä joulu-huhtikuun välisenä aikana.
Influenssa tarttuu sekä hengitysilman, että kosketuksen välityksellä. Taudin itämisaika vaihtelee ja on pisimmillään noin viikon, mutta tyypillisimmin ensioireet esiintyvät 2–3 päivän kuluttua tartunnasta. Influenssan taudinkuva vaihtelee oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkoinfektioon.
Alkuvaiheessa nuha ei ole influenssalle tyypillinen oire.
Lisätietoa influenssan oireista ja influenssan hoidosta.
Influenssan alkuvaiheen rajumpi, oireinen ja kuumeinen vaihe kestää noin 3–8 vuorokautta (yleensä 4–5 päivää), mutta erityisesti yskä ja huonovointisuus jatkuvat pitempään ja täydelliseen toipumiseen voi mennä jopa viikkoja.
Tavallisimpia influenssan komplikaatioita ovat aikuisilla keuhkokuume ja poskiontelotulehdus, sekä astman tai keuhkoahtaumataudin paheneminen, ja harvinaisena komplikaationa sydänlihastulehdus. Lapsilla yleisin komplikaatio on välikorvantulehdus. Jo valmiiksi heikkokuntoisilla tai sairailla henkilöillä komplikaatioiden riski kasvaa ja pahimmillaan tauti voi joskus aiheuttaa vakavan monielinvaurion ja johtaa jopa kuolemaan. Perusterveille henkilöille influenssa ei kuitenkaan ole vaarallinen tauti.
Lue myös flunssasta ja flunssan oireista.
Lähteet:
Asetyylisalisyylihappo (ASA, aspiriini) tulehduskipulääkkeenä, Lääkeopas Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Itselääkitys, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2016.
Tietoa potilaalle: Influenssa, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2018.