Terve.fi

Influenssan hoito

Influenssan hoito
Influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Kipuun ja kuumeeseen voi ottaa parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteita. Lisäksi kannattaa levätä ja juoda runsaasti nesteitä.

Rokotteet

Influenssaa voidaan ehkäistä etukäteen annettavalla rokotteella, joka annetaan yleensä syyskuun ja joulukuun välisenä ajankohtana. Riskiryhmiin kuuluvat, sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä olevat, raskaana olevat, varusmiespalvelusta suorittavat, 65-vuotta täyttäneet sekä 6–35 kuukauden ikäiset, saavat rokotteen ilmaiseksi. Myös riksiryhmään kuuluvan henkilön lähipiiri voi saada rokotteen ilmaiseksi.

Terveydenhuollon ammattilainen arvioi, kuuluuko potilas riskiryhmään vai ei, mutta riskiryhmiä voivat olla esimerkiksi:

  1. vaikeaa kroonista sydänsairautta, keuhkosairautta tai diabetesta sairastavat ja niiden takia säännöllisessä lääkärinhoidossa olevat potilaat
  2. munuaisten vaikeaa vajaatoimintaa sairastavat
  3. immuunivajavuus- ja immunosupressiopotilaat sekä kortisonikorvaushoitoa saavat henkilöt

Muut potilaat voivat pyytää reseptin influenssarokotetta varten omalta lääkäriltään ja ostaa rokotteen apteekista. On tärkeää muistaa, että influenssarokote suojaa nimenomaan influenssaviruksen aiheuttamaa infektiota vastaan ja ehkäisee samalla sen jälkitauteja, mutta ei tehoa muihin hengitystieinfektioiden aiheuttajiin eli esimerkiksi tavalliselta flunssalta se ei suojaa.

Influenssarokotukseen mahdollisesti liittyviä paikallisia haittavaikutuksia ovat yleensä influenssan kaltaiset oireet, kuten lihas- ja nivelsärky sekä päänsärky. Kananmuna-allergia ei ole este rokottamiselle, mutta varsinkin voimakkaita reaktioita kananmunasta saaneiden rokottamisessa on syytä noudattaa varovaisuutta.

Lääkehoito

Influenssan oireita voidaan hoitaa viruslääkkeillä, joita ovat tsanamiviiri ja oseltamiviiri. Lääkkeestä riippuen voidaan ehkäistä tartuntaa ja influenssaan liittyviä komplikaatiota tai lyhentää taudin kestoa.

Tsanamiviiri on hengitettävä viruslääke, joka lyhentää oireiden häviämistä noin 1,5 vuorokaudella, kun lääke aloitetaan alle 2 vuorokautta oireiden alkamisesta. Tsanamiviiriä käytetään kahdentoista tunnin välein viiden päivän ajan. Sivuvaikutukset ovat vähäisiä.

Oseltamiviiri on kahdesti päivässä annosteltava kapseli, jolla hoito kestää viisi vuorokautta. Lapsille on olemassa oraalisuspensio (nestemäinen lääkemuoto). Oseltamiviiri lyhentää influenssan kestoa keskimäärin yhdellä vuorokaudella, kun hoito on aloitettu 2 vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta.

Muu hoito

Influenssaan liittyvä kuume saattaa kestää viikon, yskä jopa viikkoja (kuitenkin koko ajan lievittyen). Kuumetta voi alentaa apteekista saatavilla käsikauppalääkkeillä. Vuodelepo ja runsas nesteiden nauttiminen on tärkeää.

Asetyylisalisyylihappoa ei suositella käytettäväksi etenkään lapsilla. Esimerkiksi parasetamoli tai ibuprofeiini ovat turvallisempia vaihtoehtoja kuumetta alentamaan, mikäli näille ei ole vasta-aiheita.

Influenssan omahoito

Influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Kotiin voi siis varata kivun hoitoon ja kuumetta alentamaan parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteita. Erityisesti lapsilla parasetamolivalmisteet ovat suositeltavia ensilinjan lääkkeitä. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä kipulääkkeitä ei tule influenssassa käyttää ja erityisesti lapsilla ja nuorilla niiden käytöstä on syytä pidättäytyä kokonaan, sillä yhdistettynä virusinfektioon asetyylisalisyylihappovalmisteiden käyttöön liittyy harvinainen Reyen oireyhtymän vaara.

Lisäksi omahoitoon kuuluu riittävän pitkä (vuode)lepo ja runsas nesteiden nauttiminen. Yskään voi hakea apteekista ilman reseptiä saatavia yskänlääkkeitä, jotka illalla ennen nukkumaanmenoa otettuna saattavat helpottaa yöunta. Tutkimusten perusteella niiden teho ei kuitenkaan ole merkittävä eikä niiden käyttöä suositella etenkään lapsilla.

Influenssaa voidaan ehkäistä rokottamalla. Influenssarokote kuuluu Suomessa yleiseen rokote-ohjelmaan ja sen mukaisesti yli 65-vuotiaat ja 6–35 kuukauden ikäiset vastasyntyneet, raskaana olevat, varusmiespalvelusta suorittavat, vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavat sekä keuhko- tai sydänsairaat saavat rokotteen ilmaiseksi. Muut voivat pyytää reseptin lääkäriltä ja ostaa rokotteen apteekista. Rokottamisen tulee tapahtua hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkamista, yleensä syys-lokakuussa. Influenssarokote suojaa vain influenssaviruksilta ja sillä ei ole tehoa tavallisiin virusflunssiin.

Vaivaako influenssa, milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua jos kuume kestää yli viikon, kuume nousee todella korkeaksi, vointi menee poikkeuksellisen huonoksi, oireet palaavat ensin lievityttyään tai ilmenee rintapistosta tai rintakipua, poikkeuksellista väsymystä tai hengenahdistusta tai voimattomuutta. Edellä mainitut oireet voivat viitata keuhkokuumeeseen tai sydänlihaksen tulehdukseen ja tarkemmat tutkimukset ovat tällöin tarpeen.

Lääkäri voi joskus määrätä taudin hoitoon myös viruslääkkeitä, jotka taudin alkuvaiheessa otettuna (ensimmäisen kahden vuorokauden aikana) lyhentävät oireiden kestoa noin 1–1,5 vuorokautta.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Influenssa, Lääkärikirja Duodecim 2018.

Influenssa, Lääkärin käsikirja, Duodecim 2017.

Asetyylisalisyylihappo (ASA, aspiriini) tulehduskipulääkkeenä, Lääkeopas Duodecim 2017.

Influenssa, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2011.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Itselääkitys, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2016.

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »