Sikainfluenssa
Sikainfluenssa alkoi globaalista epidemiasta ja esiintyy nykyisin kausi-influenssana.

Sikainfluenssa-pandemian aiheutti A(H1N1)-influenssavirus vuosina 2009-2010, jonka jälkeen kyseistä influenssavirusta on esiintynyt ympäri maapalloa kausittain. Nykyisin sen ajatellaan siis olevan tavallinen kausi-influenssaa aiheuttava influenssavirus. Muita kausi-influenssaa aiheuttavia influensavirustyyppejä ovat A(H3N2) ja B-influenssavirukset.

Sikainfluenssa on hengitystieinfektio ja se levisi sioista ihmisiin Meksikossa keväällä 2009. A(H1N1) -influenssa on sioilla esiintyvä influenssankaltainen sairaus. Tämän vuoksi sitä kutsutaan myös sikainfluenssaksi. Sairauden aiheuttava A-viruksen muoto voi tarttua myös ihmiseen aiheuttaen samanlaisen taudinkuvan kuin muutkin kausi-influenssavirukset.

Lisätietoa sikainfluenssan oireista.

Pandemia tarkoittaa koko maapallon kattavaa epidemiaa. Pandemia vaikuttaa suuresti työpaikoilla, talouselämässä ja sosiaalisesti. Suomessa, kuten muissakin maissa, on tehty valmiussuunnitelma pandemian varalle. Myös sairaanhoitopiireillä on suunnitelmat pandemian varalle.

Lue lisäksi sikainfluenssan hoidosta.

Influenssapandemiassa eläinten influenssavirus muuntuu ihmisestä toiseen tarttuvaksi. Sikainfluenssassa on kyseessä influenssa A(H1N1), jossa on aineksia ihmisen, sian ja linnun influenssaviruksesta.

Lue lisää sikainfluenssasta.

Lähteet:

Influenssa, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi