Sairaudet

Narkolepsia ja sikainfluenssarokote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on koonnut usein kysyttyä -tietopaketin sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian epäillystä yhteydestä.

Teksti Terve Media Oy
8.9.2010 Terve.fi

Onko sikainfluenssarokote todella lisännyt narkolepsia-tapauksia?

Vuoden 2010 aikana suomalaisilla lapsilla on todettu aiempia vuosia enemmän narkolepsia-tapauksia.  Yhteys sikainfluenssa- rokotteeseen on ainoastaan ajallinen.

Tämänhetkisen kansainvälisen tiedon valossa näyttää epätodennäköiseltä, että narkolepsian ja sikainfluenssarokotteen välillä olisi yhteys. Narkolepsia-tapausten lisääntyminen voisi johtua myös sikainfluenssasta, rokotusten ja infektioiden yhteisvaikutuksesta tai jostakin muusta tekijästä. Tiedetään, että infektiot voivat laukaista narkolepsian.

Mitä tarkoitetaan narkolepsialla?

Narkolepsia on aivosairaus, joka aiheuttaa pakonomaisia, hallitsemattomia unikohtauksia. Sairaus todennetaan sairaalassa tehtävällä unirekisteröinnillä.

Mikä aiheuttaa narkolepsian?

Tarkkaa syytä ei tunneta, mutta siihen vaikuttavat useat eri tekijät. Yleisen näkemyksen mukaan sairastuvilla on siihen alttius ja jokin ulkoinen tekijä laukaisee sairauden.

Voiko narkolepsia iskeä vielä vuosien jälkeen rokotteen ottamisesta?

Vielä ei tiedetä, onko rokote ylipäätään aiheuttanut narkolepsiaa. Viive sairauden puhkeamiseen on näissä tapauksissa ollut 2-10 viikkoa influenssarokotuksen jälkeen. Puhkeaminen vuosien jälkeen on epätodennäköistä.

Onko narkolepsia yleistynyt muiden rokotusten yhteydessä?

Tällaista ei ole osoitettu.

Voiko sikainfluenssarokotteella olla muita yllättäviä haittavaikutuksia?

Mitään muita yllättäviä haittaepäilyjä ei ole sikainfluenssarokotteen käytön yhteydessä esitetty Suomessa tai muuallakaan maailmalla.

Onko turvallista ottaa kausi-influenssarokotus, kun siihen on liitetty sikainfluenssarokote?

On turvallista. Kausi-influenssarokotetta on valmistettu samalla menetelmällä jo 70-luvulta lähtien. Rokotteita on käytetty miljoonia annoksia eikä merkittäviä vakavia haittavaikutuksia ole ilmennyt. Rokotteeseen valitaan joka vuosi ne Maailman terveysjärjestön valitsemat viruskannat, jotka kunakin vuonna todennäköisimmin aiheuttavat influenssan. Tänä vuonna rokotteessa on myös sikainfluenssaviruskanta. Kausi-influenssarokotteessa ei ole tehosteainetta, eli adjuvanttia.

Kausi-influenssarokotteen tyyppisiä sikainfluenssarokotteita annettiin Yhdysvalloissa kuluneena talvena 29 miljoonalle lapselle eikä narkolepsian lisääntymiseen viittaavia merkkejä ole ilmennyt.

Onko Pandemrix-rokotetta käytetty muissa maissa?

Pandemrixia on käytetty ainakin 19 EU maassa, Kanadassa, Japanissa ja kehitysmaissa. Maailmassa ainakin 90 miljoonaa ihmistä on saanut Pandemrix-rokotteen. Heistä lapsia on yli 4 miljoonaa. Euroopassa Pandemrix-rokotetta on annettu ainakin 30 miljoonalle ihmiselle. Toistaiseksi ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa on ilmennyt odotusarvoa enemmän narkolepsia-tapauksia.

Miten Pandemrix-rokote hankittiin Suomeen?

Rokotteen toimittajaksi valittiin rokotevalmistaja, jonka toimitusvarmuudesta ja laadusta voitiin olla varmoja. Sitova varaus rokotevalmistajan kanssa tehtiin huhtikuun lopussa heti kun uudesta epidemiasta oli saatu Meksikosta ensimmäiset tiedot. Sopimus allekirjoitettiin kesäkuussa. Päätöksen rokotteen hankkimisesta teki sosiaali- ja terveysministeriö Huoltovarmuuskeskuksen kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Asiasta oli pyydetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden näkemys. Päätökselle saatiin peruspalveluministeri Paula Risikon hyväksyntä ja asiasta informoitiin hallitusta. Hankinta käsiteltiin budjettiriihessä elokuussa.

Mistä voi hakea korvausta Pandemrix-rokotteen aiheuttamista haittavaikutuksista?

Jos rokotteen todetaan aiheuttaneen narkolepsiaa, korvausta voi hakea Lääkevahinkovakuutuspoolista. Tällä hetkellä selvityksiä Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteydestä ollaan vasta tekemässä. Vakavien haittojen korvattavuudesta päätetään tapauskohtaisesti.

Lähde: THL:n Sikainfluenssa-tietosivut: Usein kysyttyä, Narkolepsia ja sikainfluenssarokote. Hakupäivä 8.9.2010

Lue myös:

Lääkärikirja: Narkolepsia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi