Parolannummen varuskunnan noin 200 influenssan kaltaisiin oireisiin sairastuneesta varusmiehestä seitsemällä on todettu sikainfluenssa.
Suomessa todettiin syksyn ensimmäinen sikainfluenssatartunta kaksi viikkoa sitten Parolannummen varuskunnassa Hämeenlinnan lähellä. Varuskunnassa on nyt sairastunut lähes 200 varusmiestä influenssan kaltaisiin oireisiin. Seitsemältä varusmieheltä on varmistettu sikainfluenssatartunta.
Viime epidemiakautena vain noin neljännes nuorista, 18-30-vuotiaista, oli ottanut sikainfluenssarokotuksen. Kaikki seitsemän varusmiestä, joille diagnoosi tehtiin, eivät olleet aiemmin saaneet Pandemrix-rokotetta.
Hämeenlinnan seudulta on todettu myös yksi muu sikainfluenssatartunta. Lisäksi Rovaniemen varuskunnan varusmiehiä on sairastunut influenssan kaltaisiin oireisiin. Influenssa on levinnyt Euroopassa rajoitetusti jo lokakuusta 2010 lähtien, mutta missään maassa ei ole todettu vielä merkittävää epidemiaa.
Keski-Euroopassa todetuista influenssa A-tapauksista noin 75 prosenttia on ollut sikainfluenssaa (H1N1v), muiden virusten edustaessa H3N2-tyyppisiä viruksia. Influenssa B-viruslöydöksiä on myös tehty suhteellisen paljon. Tällä hetkellä ei pystytä arvioimaan, mikä influenssavirustyyppi tulee tämän talvikauden aikana leviämään valtaviruksena Suomessa.
Sikainfluenssavirus on jo muuntunut jonkin verran aiempiin viime kauden viruskantoihin nähden. Muutokset ovat kuitenkin olleet sellaisia, että nykyinen käytössä oleva influenssarokote tulee varsin todennäköisesti antamaan hyvän immuunisuojan kiertäviä influenssaviruksia vastaan. Suomessa viime vuonna laajasti käytössä ollut pandemiarokote, jonka noin puolet väestöstä otti, antaa todennäköisesti ainakin kohtuullisen immuunisuojan myös tällä epidemiakaudella.
Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja sairastamalla kotona, jolloin voidaan välttää tartunnan leviämistä. Kausi-influenssarokotuksia antavat kuntien terveyskeskukset, monet työterveyshuollon pisteet sekä yksityiset lääkäriasemat. Rokotus on ilmainen 6-35 kuukauden ikäisille lapsille, yli 65 vuotta täyttäneille henkilöille, lääketieteellisille riskiryhmille, osalle terveydenhuoltohenkilöstöä ja raskaana oleville naisille, kun taas riskiryhmään kuulumattomat henkilöt voivat ottaa rokotuksen omalla kustannuksellaan. Rokotus on erittäin hyvä tapa suojautua influenssaa vastaan.
Lähde: THL:n tiedote 09.12.2010
Lue lisää:
Sikainfluenssa A(H1N1) -tietopaketti: Sikainfluenssan oireet, aiheuttaja ja hoito