Terve.fi

Sikainfluenssaan kuoli arvioitua enemmän

Sikainfluenssaan kuoli arvioitua enemmän
H1N1-influenssaepidemiassa saattoi kuolla huomattavasti enemmän ihmisiä kuin on uskottu, kansainvälinen tutkijaryhmä epäilee.
Julkaistu 3.12.2013

Vuoden 2009 H1N1-influenssaepidemiassa saattoi kuolla huomattavasti enemmän ihmisiä kuin on uskottu, kansainvälinen tutkijaryhmä epäilee. Heidän mukaansa todellinen uhriluku voi olla jopa kymmenen kertaa suurempi kuin WHO on arvioinut.

Plos Medicine tiedelehdessä nyt julkaistut tulokset perustuvat 60 tutkijan yhteistyöhön 26 eri maassa ja niiden perusteella H1N1-influenssaan ja sen aiheuttamiin hengitysteiden sairauksiin menehtyi ainakin 200 000 ihmistä. Jos mukaan lasketaan myös epidemiaan epäsuorasti liittyvät sydän ja verisuonitautikuolemat, uhreja saattaa olla jopa 400 000. Suurin osa menehtyneistä oli alle 65-vuotiaita.

Epidemia oli tappavin Keski- ja Etelä-Amerikassa ja etenkin Meksikossa, Argentiinassa ja Brasiliassa. Pienin kuolleisuus havaittiin Uudessa Seelannissa, Australiassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa. Havainto on ristiriidassa aiemman arvion kanssa, jonka mukaan kuolleisuus olisi painottunut Afrikkaan ja Kaakkois-Aasiaan.

WHO:n aiemman, laboratoriossa varmistettuihin tapauksiin perustuvan arvion mukaan H1N1-epidemiassa olisi kuollut vain 18 000 ihmistä. Arvio kuitenkin antoi liian ruusuisen kuvan H1N1-epidemian vaikutuksista, koska todellisuudessa vain pieni osa sairastuneista testattiin.

Lue lisää:

Kommentoi »