Terve.fi

Sikainfluenssa erityisen paha hermostosairauksia poteville lapsille

Sikainfluenssa erityisen paha hermostosairauksia poteville lapsille
Yhdysvaltalaisselvityksen mukaan hermostosairauksia ja etenkin epilepsiaa sairastavat lapset ovat alttiita vakaville hermosto-oireille H1N1-influenssaan sairastuessaan. Tämän vuoksi heidän sairastumisen ehkäisyyn ja hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
Julkaistu 16.12.2010

Selvityksessä käytiin läpi kaikki vuoden 2009 H1N1-epidemiassa coloradolaiseen lastensairaalaan joutuneiden lapsipotilaiden terveystiedot. Lapsia oli 307.

Kaikkiaan sairaalahoitoon joutuneista lapsista 23:lle eli noin joka kolmannelletoista kehittyi hermosto-oireita. Näistä 23 potilaasta 17 poti jotain hermostollista sairautta kuten epilepsiaa, jota sairasti heistä puolet. Kolme lasta menehtyi ja viisi vammautui ainakin väliaikaisesti.

Yleisin lasten oire oli kouristuskohtaukset, joita sairaalahoidon aikana sai 17 lasta. Erityisen yleisiä ne olivat epilepsiaa sairastavilla. Heistä jokainen sai sellaisen.

Toiseksi yleisin oli enkefalopatia-aivosairaus, joka kehittyi seitsemälle lapselle. Sen oireisiin kuuluu mm. uneliaisuutta sekä tajunnan häilymistä ja tajuttomuutta.

Kyseiset oireet kehittyvät myös osalle tavallista influenssaa sairastavista, mutta tätä ennen niiden yleisyyttä ja vakavuutta H1N1-tartunnan saaneilla lapsilla ei ole selvitetty, tutkijat kirjoittavat.

He myös pitävät hyvin epätodennäköisenä, että lapset olisivat saaneet H1N1-rokotteen, sillä suurimman osan epidemiasta rokotteita ei ollut saatavilla Coloradossa.

Uutispalvelu Duodecim

Kommentoi »