Terve.fi

Sikainfluenssan oireet


Sikainfluenssan oireet muistuttavat influenssan oireita. Mikä on sikainfluenssan itämisaika ja miten sikainfluenssa tarttuu?

Sikainfluenssavirus H1N1 on influenssavirus ja sen oireet ovat samat kuin influenssassakin.

Ihmisillä sikainfluenssan oireita ovat muun muassa äkillisesti ilmaantuva korkea kuume, lihaskivut, päänsärky, vilunväristykset, ruokahaluttomuus ja hengitystieoireet, kuten kurkkukipu ja yskä.

Sikainfluenssan itämisaika on kahdesta kolmeen vuorokautta, mutta joillakin oireet voivat alkaa 1-7 päivän aikana tartunnan saamisesta. Sairastuneet ihmiset voivat levittää influenssavirusta jo päivää pari ennen kuin oireet alkavat ja noin viikon ajan sairastuttuaan. Sikainfluenssa voi myös aiheuttaa jälkitauteja, joista vakavin on keuhkokuume. Lapsilla korvatulehdus ovat yleisin jälkitauti.

Lue sikainfluenssan hoidosta.

Miten sikainfluenssa tarttuu?

Sikainfluenssa-virus voi tarttua ihmisestä toiseen joko pisara- tai kosketustartuntana, yskän ja aivastusten mukana sekä hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien ja esineiden välityksellä, kuten perinteinen influenssakin.

Virus voi tarttua myös eläimestä ihmiseen, mikäli on suorassa kosketuksessa tartunnan saaneisiin sikoihin tai oleskelee niiden läheisyydessä.

  • Virukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa, kosketustartuntana esimerkiksi kätellessä tai ovenkahvoista, sekä ilmatartuntana hengitysteiden kautta.
  • Henkilö voi olla tartuttaja jo päivää ennen oireiden alkua ja viikon ajan oireiden alusta.
  • Tartuntaa ei voi saada syömällä sianlihaa.

Lisätietoa sikainfluenssasta.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Sikainfluenssa-pandemia 2009-2010, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Influenssa, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 26.3.2018