Terveys

Onko influenssarokote turha terveelle?

Onko influenssarokote turha rokote terveelle naiselle?

Teksti Krista Korpela-Kosonen
Kuvat iStock
6.10.2016

Rokote torjuu terveillä työikäisillä 5-8 influenssatartuntaa kymmenestä. Jos rokotettu saa influenssan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokote täytyy ottaa joka vuosi, sillä tautia aiheuttavat virukset muuttuvat vuodesta toiseen. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa.

1. RASKAANA OLEVA NAINEN

Raskaana olevalla naisella on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan, sillä raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää. Raskaana oleva nainen ja hänen lähipiirinsä saavat influenssarokotteen maksutta.

Raskauden toisella ja viimeisellä kolmanneksella otettu rokote suojaa myös vauvaa hänen ensimmäisinä elinkuukausinaan.  sillä alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille influenssarokotetta ei voida antaa.

2. VAUVAPERHE

Perheen kaikkien aikuisten kannattaa ottaa rokote etenkin silloin, jos perheessä on alle puolen vuoden ikäinen vauva. Tämä on vauvalle tärkeä suojatekijä influenssaa vastaan. Alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille influenssarokotetta ei voida antaa.

Influenssarokote on ilmainen kaikille 6-35 kuukauden ikäisille lapsille.

3. AMMATIN VUOKSI

Terve nainen voi tarvita influenssarokotteen myös ammattinsa takia.

Maksuton influenssarokotus tarjotaan joka vuosi terveys- ja sosiaali-alan sekä lääkehuollon ammattilaisille, kuten terveyskeskusten, sairaaloiden, vanhainkotien, apteekkien ja päiväkotien henkilökunnalle.

Rokotus kannattaa ottaa, sillä se suojaa rokotetun ja hänen lähipiirinsä lisäksi työympäristön lapsia, ikääntyneitä tai sairaita, joilla on suurentunut riski vakavaan influenssaan.

4. HOIDATKO ISOVANHEMIASI?

Terve nainen tarvitsee influenssarokotteen myös silloin, jos hän haluaa parantaa esimerkiksi omien vanhempien suojaa influenssaa vastaan.

Vaikka ikääntynyt itse ottaisi influenssarokotteen, se ei tuo hänelle täydellistä suojaa tautia vastaan. Ikääntyneillä rokote torjuu vain noin puolet influenssatartunnoista.

Erityisen tärkeää koko lähipiirin rokottaminen on silloin, kun ikääntyneellä on pitkäaikaissairauksia, jotka lisäävät vakavan influenssan riskiä.

Asiantuntijana ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rokotusohjelma-yksiköstä.

Lue lisää:

Ovatko rokotuksesi kunnossa?Tiesitkö tämän kausiflunssasta?THL:n verkkomateriaali influenssarokotuksistaTestaa tietosi influenssastaEi enää flunssaa! 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi