Kauneus ja Terveys

Ovatko rokotuksesi kunnossa?

Ovatko rokotuksesi kunnossa?
Tarjolla olevien rokotteiden paljous hämmentää. Mitä niistä hyötyy ja millä hinnalla?
Julkaistu: 15.6.2009

Kohdunkaulansyövän esiasteet 

Aiheuttaja: Papilloomavirus eli HPV, erityisesti tyypit 16 ja 18.

Miksi: Papilloomavirus aiheuttaa etenkin kohdunkaulan limakalvomuutoksia, joista osasta voi hoitamattomana kehittyä kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulansyöpään sairastui toissa vuonna 155 ja kuoli 53 naista. HPV aiheuttaa myös muita sukupuolielinten ja suun alueen syöpiä sekä kondyloomia eli visvasyyliä. Limakalvomuutosten vuoksi tehdään vuodessa noin 10 000 gynekologista toimenpidettä.

Rokotteet: Cervarix HPV -tyyppejä 16 ja 18 vastaan, kolme pistosta, 468 €.

Gardasil HPV-tyyppejä 16, 18, 6 ja 11 vastaan kolme pistosta, 468 €.

Kenelle: Suositusikä on 10– 11 vuotta, sillä rokote on paras ottaa ennen seksielämän alkua. Rokote suojaa tehokkaasti vain ennen papilloomavirustartuntaa, joka saadaan yhdyntöjen alettua usein muutamassa vuodessa. Myös vasta-aineet virusta vastaan kehittyvät parhaiten 10–11-vuotiailla.

Suoja: Rokotteet suojaavat virustyyppien 16 ja 18 aiheuttamia kohdunkaulansyövän esiasteita vastaan liki 100-prosenttisesti. 70 prosenttia kohdunkaulasyövistä aiheutuu näistä tyypeistä. Lopullinen syövän ehkäisykyky todetaan 10–15 vuoden seurannassa.

Gardasil suojasi 100-prosenttisesti myös tyypin 6 ja 11 aiheuttamilta muilta muutoksilta, kuten kondyloomilta. Joiltakin muiltakin virustyypeiltä saadaan pientä suojaa.

Mahdolliset haitat: Pistosoireilun lisäksi voi joskus esiintyä esimerkiksi päänsärkyä, lihaskipua ja väsymystä.

Erityistä: Rokote hyväksyttiin nopeasti USA:n ja monen Euroopan maan rokotusohjelmiin. Se ei vähennä Papa-tutkimusten tarvetta. Kommentti: Kansanterveyslaitos empii vielä syövänehkäisykykyä, kun muualla on jo tehty päätöksiä. Näytön esiastemuutoksista pitäisi riittää.

Vesirokko 

Aiheuttaja: Varicella zoster virus. Rokote: Varilrix, kaksi annosta 139 €.

Miksi: Vuosittain vesirokko vie sairaalaan 200–300 suomalaista ja keskimäärin yksi lapsi kuolee.

Murrosiästä lähtien tauti on usein rajumpi kuin lapsilla. Virus voi aiheuttaa keuhkokuumeen tai aivotulehduksen. Ihoon voi tulla vakavasti leviävä bakteeritulehdus, joka voi aiheuttaa verenmyrkytyksen. Odottavan äidin rokko saattaa aiheuttaa sikiövaurioita.

Kenelle: Yksivuotiaille tai viimeistään 13-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet tautia.

Suoja: Rokote ei täysin estä vesirokkoa mutta suojaa vaikealta taudilta.

Mahdolliset haitat: Terveille rokotetuille voi tulla joskus yksittäisiä näppyjä viikon parin kuluttua pistoksesta. Immuunipuutteisilla kuume, useat näppylät ja joskus hankalatkin reaktiot ovat mahdollisia, ja heitä rokotetaan harkiten.

Kommentti: Terveiden lasten olisi hyvä saada rokote, immuunipuutteisten ei. Rokotusohjelman tuhka ja vihurirokko- sikotautirokote olisi helppo muuttaa nelosrokotteeksi.

Influenssa 

Aiheuttaja: Vuosittain vaihtuvat influenssa A- ja B-viruskantojen yhdistelmät.

Rokote: Maailman terveysjärjestö määrittelee vuosittain rokotteen viruskannat. Rokotusohjelmassa maksuton, muille 8,45 €.

Miksi: Viidesosa pikkulapsista sairastuu vuosittain influenssaan. Yli kolmasosa saa jälkitautina korvatulehduksen. Keuhkokuumekin on mahdollinen. Paljon ja pitkään viruksia erittävät lapset ovat myös tehotartuttajia. Suomessa noin tuhat vanhusta kuolee vuosittain infl uenssaan tai sen jälkitauteihin.

Kenelle: 6–35-kuukautiset tulivat viime syksynä rokotusohjelmaan yli 65-vuotiaiden ja muiden riskiryhmien oheen. Myös muille infl uenssasuojaa haluaville.

Suoja: Aiemmin rokottamattoman lapsen suoja hoituu kahdella pistoksella. Lapsilla teho on arviolta 50 prosenttia, terveillä aikuisilla 70–80 prosenttia. Rokote suojaa lapsia jonkin verran myös korvatulehduksilta. Lisäksi ympäristön ihmiset saavat suojaa.

Mahdolliset haitat: Pistoskohdan reaktiot ja lievät influenssan kaltaiset oireet, kuten lihas- ja nivelkipu ja päänsärky.

Kommentti: Suuri osa jätti rokotteen hakematta neuvolasta syksyllä. Rokotteen teho voisi olla parempi pikkulapsilla.

Pneumokokkiinfektiot 

Aiheuttaja: Pneumokokkibakteerit, joita on 90 tyyppiä.

Rokote: Prevenar alle 2-vuotiaille 2–4 pistosta, yli kaksivuotiaille yksi pistos, 85 € annokselta. Pneumovax, yksi pistos 24,34 €.

Miksi: Pneumokokit aiheuttavat vuodessa jopa 600 vakavaa leviävää infektiota, kuten aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Sairastuneista 75 on alle viisivuotiaita. Samanikäisten 2 500 keuhkokuumeesta puolet vaatii sairaalahoitoa. Bakteeri aiheuttaa myös poskiontelo- ja korvatulehdusta. Pneumokokki-infektio voi tappaa vanhuksia ja kroonisesti sairaita, harvoin lapsia.

Kenelle: Prevenar on tarkoitettu kaikille 2–24-kuukautisille sekä 2–4-vuotiaille muun sairauden vuoksi riskialttiille, Pneumovax yli viisivuotiaille riskiryhmäläisille, joilla on kroonisia sairauksia tai immuunivajausta. Myös yli 65- vuotiaille.

Suoja: Prevenar suojaa seitsemältä yleisimmältä lasten pneumokokki-infektion aiheuttajalta. Yhdysvalloissa rokote suojasi leviäviä vakavia pneumokokki-infektioita vastaan liki 90-prosenttisesti. Se ei kuitenkaan kata suomalaisia pneumokokkikantoja yhtä hyvin. Rokote ei Suomessa suojaa korvatulehduksilta. Lasten yleinen rokotus vähentää iäkkäiden pneumokokkitauteja. Pneumovax suojaa 23 pneumokokkityypiltä, jotka aiheuttavat meillä noin 90 prosenttia vakavista leviävistä pneumokokki- infektioista. Suojateho terveillä aikuisilla on 48–81 prosenttia.

Mahdolliset haitat: Pistosreaktiot ja kuume.

Kommentti: Rokotteen teho voisi olla parempi. Se on kallis, joten sen ottoa on vaikea perustella terveiden lasten vanhemmille.

Rotavirusripuli 

Aiheuttaja: Rotavirus.

Rokote: Rotarix kaksi annosta suun kautta, 158 €, tai RotaTeq kolme annosta suun kautta, 164 €.

Miksi: Raju ripuli vaivaa oksentelun ja kuumeen kera vuosittain yli 20 000 pikkulasta. Joka neljäs käy lääkärissä, ja jopa 2 400 joutuu sairaalaan. Vuosittain kuolee 0–2 lasta.Kenelle: 6–24-viikkoisille lapsille.

Suoja: Teho vakavia rotavirusripuleita vastaan on yli 95 prosenttia.

Mahdolliset haitat: Aiempi rokote vedettiin käytöstä suolituppeumien vuoksi. Uusilla rokotteilla tätä yhteyttä ei ole todettu.

Erityistä: Hallitus osoitti maaliskuussa varat rokotteen rokotusohjelmaan ottamiseksi ensi vuonna. Kainuussa rokotetaan jo nyt ilmaiseksi.

Kommentti: Rokote on ollut suosituin vanhempien lapsilleen ostamista rokotteista. Noin neljäsosa vanhemmista on hankkinut sen.

Asiantuntija professori Timo Vesikari, Tampereen yliopistoLähteet www.ktl.fi, www.uta.fi/rokotetutkimuskeskus

1 kommentti