Sairaudet

Miten influenssa tarttuu?

Influenssaan sairastunut voi tartuttaa muita jo päivää ennen kuin saa oireita itse. Kenen kannattaa ottaa rokote?

Teksti Krista Korpela-Kosonen
Kuvat iStock
2.12.2017

Onko influenssa vaarallinen tauti?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaviruksia on kolmea päätyyppiä, joista A- ja B-tyypit aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille.

Influenssaan sairastunut henkilö voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä. Tartunnan saanut voi tartuttaa influenssan muihin jo päivää ennen kuin hänen omat oireensa alkavat. Suurimmillaan tartuntavaara on 3-4 ensimmäisen sairauspäivän aikana.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, johon liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi oireena voi olla kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta, kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

Terve aikuinen toipuu taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Tarvitseeko terve nainen influenssarokotteen?

Rokote torjuu terveillä työikäisillä 5-8 influenssatartuntaa kymmenestä. Jos rokotettu saa influenssan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Influenssarokote täytyy ottaa joka vuosi, sillä tautia aiheuttavat virukset muuttuvat vuodesta toiseen. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa.

Raskaana olevalla naisella on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan, sillä raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää. Raskaana oleva nainen ja hänen lähipiirinsä saavat influenssarokotteen maksutta.

Raskauden toisella ja viimeisellä kolmanneksella otettu rokote suojaa myös vauvaa hänen ensimmäisinä elinkuukausinaan. Tämä on vauvalle tärkeä suojatekijä influenssaa vastaan, sillä alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille influenssarokotetta ei voida antaa.

Terve nainen voi tarvita influenssarokotteen myös ammattinsa takia. Maksuton influenssarokotus tarjotaan vuosittain terveys- ja sosiaali-alan sekä lääkehuollon ammattilaisille, kuten terveyskeskusten, sairaaloiden, vanhainkotien, apteekkien ja päiväkotien henkilökunnalle. Rokotus kannattaa ottaa, sillä se suojaa rokotetun ja hänen lähipiirinsä lisäksi työympäristön lapsia, ikääntyneitä tai sairaita, joilla on suurentunut riski vakavaan influenssaan. 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi