Terve.fi

Flunssan oireet

Flunssan oireet
Flunssan oireita ovat muun muassa kirkas erite nenästä ja nenän tukkoisuus, yskä, kuume ja kurkkukipu.
Julkaistu: 5.4.2018

Tyypillisiä flunssan oireita ovat kirkas erite nenästä ja nenän tukkoisuus, yskä, kuume, äänen käheys, lihassäryt, kurkkukipu ja usein paineen tunne poskionteloissa. Oireiden voimakkuus ja laatu riippuvat aiheuttajaviruksesta, potilaan iästä ja vastustuskyvystä. Huomattavaa on, että oireet kestävät lapsilla keskimäärin viikon, nuorilla aikuisilla noin kaksi viikkoa ja yli 40-vuotiailla kolmekin viikkoa. Flunssa ei siis yleensä ole parin päivän tauti. Lapsilla flunssa voi aiheuttaa korkeatakin kuumetta toisin kuin aikuisilla, joilla kuume on usein vain lievää.

Diagnostiikka perustuu oireisiin ja kliiniseen tutkimukseen. Useimmiten muita tutkimuksia ei sitten tarvitakaan. Jos sairaudesta on epäselvyyttä, tai epäillään jälkitauteja, kuten korva-, poskiontelo- tai keuhkotulehdusta, voivat tarkemmat tutkimukset olla aiheen. Yleensä tällöin tutkitaan muutamia perusverikokeita (PVK, CRP) sekä mahdollisesti poskionteloiden kaikututkimus tai keuhkojen röntgenkuva.

Lähteet:

Liira H, Jousimaa J. Aikuisten hengitystieinfektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Lumio J. Tietoa potilaalle: Nuhakuume, flunssa, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017

Jalanko H. Tietoa potilaalle: Flunssa lapsella, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2016

Lehtimäki L, Moilanen E. Yskä ja yskänlääkkeet, Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia, Kustannus Oy Duodecim 2017

1 kommentti