Terve.fi

Influenssarokotus laastarista

Influenssarokotus laastarista
Yksi syy influenssaepidemioiden riesaan joka vuosi on alhainen rokotuskattavuus.
Julkaistu 3.9.2017

Yksi syy influenssaepidemioiden riesaan joka vuosi on alhainen rokotuskattavuus. Siihen on monia syitä: mm. piikkipelko, kustannukset, ja rokotuksen hankkimisen vaiva. Ensimmäinen ihmisillä tehty tutkimus laastarirokotteella osoittaa, että tekniikka antaa yhtä hyvän vasteen kuin perinteinen neulalla pistettävä rokote ja poistaisi monia edellä mainittuja ongelmia.

Tutkimuksessa käytetty laastari ei ole ihan tavallinen laastari. Siinä on mikroneuloja tai oikeastaan teräviä nystyjä peräti 100 kappaletta suunnilleen neliösentin alalla. Nystyt sisältävät samoja influenssaviruksen osia, joita on perinteisessäkin rokotteessa. Nystyt eivät sikälikään muistuta neuloja, koska ne luovutettuaan rokotteen ihoon liukenevat pois. Siksi laastari voidaan hävittää tavallisena jätteenä eikä terävänä erikoisjätteenä kuten neulat. Rokotelaastari laitetaan ranteeseen ja sen osaa rokotettava itsekin painaa paikoilleen.

Kun laastarirokotetta verrattiin perinteiseen neulalla lihakseen pistettävään rokotteeseen, todettiin uuden rokotustavan herättävän vähintään yhtä hyvin vasta-aineita influenssavirukselle kuin pistoksenkin. Tulos ei ole yllättävä, koska tiedetään ihon olevan hyvä kohde puolustusvasteen herättäjänä. Itse asiassa ihon kautta annettava rokote voi osoittautua tehokkaammaksi influenssaa vastaan kuin perinteinen. Laastari aiheutti joillekin punotusta ja kutinaa, mutta ei kipua kuten pistosrokote. Kaiken kaikkiaan laastari oli hyvin siedetty ja koehenkilöt pitivät sitä parempana kuin pistosrokotusta.

Laastarirokotteella on myös muita etuja. Rokotteen todettiin laastarissa säilyvän tehokkaana lämpimässä ainakin vuoden ajan, joten kylmäsäilytystä tai –kuljetusta ei tarvita. Se vie vähän tilaa mikä helpottaa jakelua. Epidemiatilanteessa rokote olisi helposti postitettavissa epidemia-alueelle. Hoitohenkilökunnan kustannuksissa säästetään, kun rokotteen voi antaa itselleen.

Tätä rokotelaastaria ei vielä taida olla kaupallisesti saatavilla, mutta raportti antaa ymmärtää, että pian voi olla.

Lue lisää:

Kommentoi »