Terve.fi

5 suurinta influenssamyyttiä – älä usko näihin!

5 suurinta influenssamyyttiä – älä usko näihin!
Influenssasta liikkuu paljon sellaista tietoa, jossa ei ole mitään perää.
Julkaistu 8.2.2016

Influenssaan liittyy paljon myyttejä, ja voi olla vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Futurity.org haastatteli influenssa-asiantuntija Elodie Ghediniä selvittääkseen, mitkä myyteistä eivät pidä paikkaansa.

1. ”Nenä vuotaa ja kuume nousi – tämän on oltava influenssaa”

Ghediniä ärsyttävät suunnattomasti ihmiset, jotka kertovat ottaneensa influenssarokotteen ja sairastuneensa siitä huolimatta. Useimmissa tapauksissa kyse ei ole influenssasta, vaan jostakin muusta taudista, jonka oireet muistuttavat influenssaa.

Monien virusten oireet muistuttavat influenssaoireita, kuten säryt, kuume, vuotava nenä ja aivastelu), mutta useimpiin ihmisiin varsinainen influenssa tarttuu vain kerran tai kahdesti vuosikymmenessä. Jos olet joskus ollut niin sairas, ettet ole päässyt sängystä ylös ja olet ollut täysin toimintakyvytön, kyse on luultavasti influenssasta.

– Yleensä se ei kuitenkaan ole influenssaa. Ainoa tapa varmistua influenssasta on käydä antamassa näyte nenästä ja lähettää se laboratorioon, Ghedin kertoo.

2. ”Sairastuin influenssarokotteen takia”

Influenssalla on kaksi päätyyppiä, jotka tarttuvat ihmiseen: tyyppi A ja tyyppi B. A on hankalampi tapaus, koska sillä on paljon alatyyppejä. Vesilinnut kantavat noin 130:tä A-influenssan alatyyppien yhdistelmää, joista useimmat eivät ole vielä tarttuneet ihmiseen.

Alatyyppien joukossa taas on erilaisia kantoja. Kun on altistunut jollekin tietylle influenssan alatyypille, vastustuskyky kehittää virukselle vasta-aineita, jotta keho voi taistella ainakin sen osia vastaan, vaikka sairastuisi toiseen alatyypin kantaan. Tästä syystä influenssaan voi sairastua rokotteen ottamisesta huolimatta, mutta tauti ei ole kuitenkaan kuolemaksi, Ghedin selittää.

On siis mahdollista sairastua influenssaan, vaikka olisi saanut rokotteen, mutta sairastuminen on epätodennäköisempää kuin rokotteen ottamisen jälkeen. Eikä rokote itsessään sairastuta ketään.

3. ”Influenssarokotteen ottaminen joka vuosi ei ole tarpeellista”

Erilaisten influenssakantojen tutkiminen on vielä hyvin kesken, eikä niistä tiedetä kaikkea tarvittavaa. Ghedinin mukaan ihanteellisinta olisi, jos pystyttäisiin kehittämään sellainen rokote, joka tepsisi kaikkiin influenssan kantoihin. Tutkijat eivät ole kuitenkaan onnistuneet tässä vielä.

Ennen kuin tällainen rokote kehitetään, on tärkeää ottaa influenssarokote joka vuosi. Se on paras saatavilla oleva suoja influenssaan, ja sen ottamalla voi estää itseään tartuttamasta jotakuta sellaista, jonka vastustuskyky on heikompi.

4. ”Antiviraaliset lääkkeet hoitavat oireeni”

Jos on jo sairastunut, antiviraalisista eli viruksiin tehoavista lääkkeistä ei ole juuri apua, toteaa Ghedin.

– Ainoat toimivaksi osoitetut antiviraaliset lääkkee ovat nimeltään neuraminidaasin estäjiä, eikä niistäkään ole hyötyä enää siinä vaiheessa, kun influenssan oireet jo ilmenevät.

Neuraminidaasin estäjistä olisi hyötyä silloin, jos niitä alkaisi ottaa heti tartunnan saatuaan. Tämä on kuitenkin lähes mahdotonta, sillä influenssan huomaa yleensä oireista, ja ne ilmaantuvat vasta pari päivää tartunnan saamisen jälkeen.

5. ”Hengityssuojain estää minua tartuttamasta muita”

Hengitystieinfektiot ovat hyvin tarttuvia tauteja, eikä influenssa ole poikkeus. Aivastaessaan ihminen voi levittää influenssan jopa 12 metrin päähän itsestään. Tämä on erittäin huono uutinen kaikille niille, jotka ovat viettäneet aikaa influenssaa sairastavan kanssa – erityisesti vauvoille, raskaana oleville naisille, vanhuksille ja muille, joille influenssaan sairastuminen voi olla hengenvaarallista.

Hengityssuojain kyllä pysäyttää isoimmat pisarat aivastaessa, mutta pienenpienet partikkelit pääsevät kyllä senkin läpi. Siksi on viisainta jäädä kotiin lepäämään, jos on sairastunut.

Lähde: Futurity.org

Kommentoi »