Älä pelkää influenssarokotetta! Sinäkin hyödyt siitä

Älä pelkää influenssarokotetta! Sinäkin hyödyt siitä
Influenssavirus voi olla oireeton tai viedä sairaalaan. Influenssarokote kannattaa ottaa marras-joulukuussa ennen kuin tauti alkaa levitä laajasti Suomessa.
Julkaistu 2.10.2019

Influenssarokote kannattaa ottaa marras–joulukuussa ennen kuin tauti alkaa levitä laajasti Suomessa.

Parhaimmillaan rokote torjuu työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen.

Rokottaminen vähentää myös jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia. Aikuisilla se torjuu myös sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä.

Influenssarokotteen povattiin antavan viime syksynä paremman suojan kuin edeliskaudella. Influenssarokotteessa oli syksyllä 2018 nyt neljää viruskantaa: kahta A:ta ja kahta B:tä. Edellistalvena kansallisen rokoteohjelman rokotteesta puuttui toinen B-kanta. Pahaksi onneksi juuri tuo B-virus iski voimalla. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla pistos ei oikeastaan suojannut.

– Osuvuus on todennäköisempi, koska rokotteessa on neljää viruskantaa, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Virusta voi kantaa sairastumatta

Influenssavirus on juonikas. Se voi olla täysin oireeton tai aiheuttaa vaikean taudin. Etukäteen ei tiedä, miten kullekin käy.

Ihminen saattaa kantaa virusta jopa viikon sairastumatta itse. Samalla hän erittää sitä ympäristöönsä ja tartuttaa muita: lapsia, vanhuksia, läheisiään ja työtovereitaan.

– Moni ei ymmärrä, että vaikka olisi täysin terve, tauti voi olla vaarallinen viruksen tai muun syyn vuoksi, Nohynek sanoo.

Influenssa vie joka vuosi ihmisiä teho-osastolle. Influenssakaudella myös kuolee selvästi enemmän ihmisiä kuin muuten.

Rokotus hyödyttää tervettäkin

Rokotus on hyödyllinen, vaikka olisi terve. Influenssa voi kaataa petiin päiviksi. Etenkin jos tiedossa on työ- tai lomamatkoja, tärkeitä tapahtumia tai sairastuminen olisi taloudellisesti katastrofi, rokotus kannattaa ottaa.

Riskiryhmille ja heidän lähipiirille suojautuminen on todella tärkeää. Maksuttoman rokotteen saavat ne, joiden terveydelle tauti aiheuttaa uhan. Heitä ovat 0,5–6-vuotiaat lapset, varusmiehet, raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet, sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri.

Työnantaja saattaa tarjota rokotukset työntekijöilleen. Sosiaali- ja terveysalan työntekijät rokotetaan myös.

– Mielestäni alan ammattietiikkaan kuuluu, että tehdään kaikki potilaiden hyväksi. Siihen kuuluu hyvä hygienia ja hyvä rokotussuoja, Nohynek sanoo.

Lasten rokote sumutetaan nenään

Nenään sumutettava rokote antaa suojan ilman kipua. Kätevää! Miksi sen saavat vain 2–6-vuotiaat lapset?

Tutkimusten mukaan sumute ei juuri torju influenssaa aikuisilla. Lapsilla suojateho on hyvä, Nohynek kertoo. Euroopassa sumutteella on myyntilupa vain alle 18-vuotiaille.

Kyse on myös rahasta. Sumute on kalliimpi kuin pistos. Se on kuitenkin lisännyt pienten lasten rokottamista Suomessa.

Sumute- ja pistosrokotteet eroavat hieman toisistaan. Fluenz Tetra -nimisessä nenäsumuterokotteessa on eläviä, heikennettyjä viruksia. VaxigripTetra-pistoksessa on puolestaan influenssaviruksen pintarakenteita.

– Mahdolliset haittavaikutukset ovat paikallisia ja ohimeneviä, Nohynek kertoo.

Pistoskohta voi turvota, kuumottaa ja olla kipeä. Sumute voi puolestaan aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja nuhan.

Molempien rokotusten jälkeen voi tulla lihas- ja nivelsärkyjä, kuumetta, ärtyneisyyttä, huonovointisuutta ja päänsärkyä. Vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Suoja syntyy kahdessa viikossa

Saitko kovan räkätaudin, vaikka otit rokotteen? Harmillista, mutta rokotus ei ollut syy. Se voi aiheuttaa lievää sairaudentunnetta mutta ei itse influenssaa. Suoja syntyy kahdessa viikossa, joten epäonniset ehtivät sairastua sitä ennen.

On arpapeliä, mitkä influenssavirukset tulevat Suomeen. Joskus rokotteen virusvalinta onnistuu paremmin, joskus huonommin. Valinnasta vastaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Rokote ei suojaa muilta flunssilta ja nuhilta.

Moni suomalainen on ottanut tavaksi rokottautua influenssaa vastaan. Liki 60 prosenttia kyselyymme vastanneista kertoo ottaneensa influenssarokotteen, ja yli 65 prosenttia aikoo ottaa sen vuoden sisällä.

Lähde: A-lehtien terveyden ja hyvinvoinnin lukijoille sähköpostitse loka–marraskuun 2018 vaihteessa tehty kysely, jossa vastaajamäärä oli 692.

Juttu on julkaistu ensi kerran marraskuussa 2018.

3 kommenttia