Terve.fi

Influenssan oireet

Influenssan oireet
Influenssan yleisoireita ovat korkea kuume, lihassärky, päänsärky, kuiva yskä, vilunväristykset, huonovointisuus, hikoilu ja väsymys.
Julkaistu: 6.8.2019

Influenssan oireet ja oireiden voimakkuus vaihtelevat lievästä ylähengitystieinfektiosta vaikeaan keuhkoinfektioon.

Influenssan itämisaika on yleisimmin 2–3 vuorokautta, mutta voi vaihdella 1–7 vuorokauden välillä. Influenssan oireet ja oireiden voimakkuus vaihtelevat lievästä ylähengitystieinfektiosta vaikeaan keuhkoinfektioon. Joskus se voi olla jopa oireeton. Yleisoireita ovat nopeasti korkeaksi nouseva kuume, lihassärky, päänsärky, kuiva yskä, vilunväristykset, huonovointisuus, hikoilu ja väsymys. Nuha ei ole influenssan keskeinen oire. Kuumeilu loppuu keskimäärin 3–5 vuorokaudessa, yskä voi kestää viikkojakin.

Tavallisimmat komplikaatiot ovat keuhkokuume ja lapsilla korvatulehdus. Sydämen ja keskushermoston komplikaatiot ovat harvinaisia. Komplikaatioiden riski kasvaa iän myötä ja kroonisia perustauteja potevilla.

Influenssadiagnoosiin riittävät tyypilliset oireet epidemia-aikana. Varma influenssadiagnoosi edellyttää laboratoriotutkimuksen tekemistä, jolloin viruksen rakenteita voidaan osoittaa ylähengitystie-eritteistä.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Influenssa, Lääkärikirja Duodecim 2018.

Influenssa, Lääkärin käsikirja, Duodecim 2017.

Asetyylisalisyylihappo (ASA, aspiriini) tulehduskipulääkkeenä, Lääkeopas Duodecim 2017.

Influenssa, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2011.

Kommentoi »