Terve.fi

Maksuttomat influenssarokotukset alkavat - rokotteen ottaminen suojaa lähipiiriä

Maksuttomat influenssarokotukset alkavat - rokotteen ottaminen suojaa lähipiiriä
Influenssa: Maksuttomat influenssarokotukset pääsevät kunnissa täyteen vauhtiin marraskuussa. Rokote kannattaa ottaa, sillä influenssa voi olla vaarallinen etenkin 65 vuotta täyttäneille, pitkäaikaissairaille ja raskaana oleville.
Julkaistu: 6.11.2014

Maksuttomat influenssarokotukset pääsevät kunnissa täyteen vauhtiin marraskuussa. Rokote kannattaa ottaa, sillä influenssa voi olla vaarallinen etenkin 65 vuotta täyttäneille, pitkäaikaissairaille ja raskaana oleville. Tästä syksystä alkaen rokotteen saa maksutta myös apteekkihenkilöstö, joka työssään altistuu merkittävästi influenssalle.

Maksuttomaan influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja myös 6–35 kuukauden ikäiset lapset, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat.

Rokotteen ottaminen suojaa lähipiiriä

Rokote estää influenssavirusta tarttumasta, joten rokottaminen suojaa myös rokotetun läheisiä. Rokote kannattaa ottaa, jos lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö, kuten 65 vuotta täyttänyt, pitkäaikaissairas, raskaana olevat tai vastasyntynyt.  Alle puolivuotiaita vauvoja ei voi rokottaa, joten he hyötyvät lähipiirin rokotusten tuottamasta lisäsuojasta. Raskaana olevien läheisten rokottaminen suojaa tulevaa vauvaa. Lisäsuojasta hyötyvät myös ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat, joilla rokotteen teho jää vajaaksi.

Influenssarokote suojaa lasta korvatulehduksilta

Joka viides alle kolmivuotias saa vuosittain influenssatartunnan. Rokote ei suojaa lasta vain influenssalta, vaan myös sen jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta ja korvatulehdukselta. Useampi kuin joka kolmas influenssaan sairastunut lapsi saa jälkitautina korvatulehduksen. Rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Influenssa jälkitauteineen aiheuttaa paljon lääkärissäkäyntejä, antibioottikuureja ja sairaalahoitoja, joilta lapset voivat rokotuksen ansiosta välttyä.

Pikkulapset myös levittävät influenssaa tehokkaasti, sillä he tartuttavat influenssaa jopa kaksi viikkoa oireiden alkamisesta. Lapsen rokottaminen voi auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten ja läheisten sairastumista.

Raskaana olevan rokotus suojaa myös vauvaa

Raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää ja lisää riskiä sairastua vakavaan influenssaan. Raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella influenssa on odottavalla äidillä tavanomaista vaikeampi.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu influenssarokote suojaa lasta merkittävästi puolivuotiaaksi asti. Raskaana olevien influenssarokotuksilla pystytään todennäköisesti estämään jopa puolet vauvojen ensimmäisten kuukausien influenssoista, jotka usein vaativat sairaalahoitoa. Rokotettu äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti: kun hän ei itse sairastu, hän ei myöskään tartuta lastaan.

Hoitohenkilöstön influenssarokotukset edistävät potilasturvallisuutta

Terveydenhuollon ammattilaisten rokotukset suojaavat sekä heitä itseään että heidän hoitamiaan potilaita. Sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla todetaan vuosittain influenssaepidemioita, joiden seurauksena potilaita kuolee. Henkilökunta voi olla merkittävä tartunnan lähde.

On arvioitu, että jopa kolme neljästä tartunnan saaneesta on oireeton ja voi tietämättään levittää influenssaa eteenpäin. Influenssaa voi myös tartuttaa eteenpäin ennen kuin omat oireet ovat alkaneet. On näyttöä siitä, että hoitohenkilökunnan influenssarokotukset vähentävät epidemioita ja potilaskuolleisuutta merkittävästi.

Lue lisää:

1 kommentti