1. Kenelle influenssarokotusta suositellaan?
Influenssarokote on maksuton riskiryhmille, joihin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet ja 6-35 kuukauden ikäiset lapset. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvat eräitä kroonisia sairauksia, kuten sydän- tai keuhkosairautta tai diabetesta, sairastavat henkilöt. Maksuttoman rokotteen antamisesta päättää terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri henkilön perussairauden ja terveydentilan mukaan.
Rokotus voidaan antaa myös riskiryhmään kuulumattomille terveille ihmisille heidän niin halutessaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että influenssarokote suojaa vain influenssavirusten aiheuttamalta taudilta, influenssalta, ei tavalliselta flunssalta.
2. Milloin influenssarokote tulee ottaa?
Influenssavirukset saapuvat Suomeen tyypillisesti joulu-huhtikuun aikana. Rokote olisi suositeltavinta ottaa ennen influenssakauden alkua, marras-joulukuussa. Rokotteen voi ottaa myöhemminkin, mikäli epidemia ei ole alkanut. Kannattaa kuitenkin huomioida, että rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee aikaa pari viikkoa.
- Lue myös: Influenssarokote kannattaa
Rokote annostellaan vuosittain, koska rokotteen koostumus vaihtelee eri vuosina riippuen sinä vuonna odotetusta influenssavirustyypistä. Lisäksi rokotteen suojan kestoksi on arvioitu vain noin yhtä vuotta. Edellisenä vuonna annettu rokote ei siis todennäköisesti anna suojaa seuraavan talven influenssa-aallolle.
3. Kuinka pian rokote alkaa vaikuttaa?
Rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee aikaa pari viikkoa, joten annostelun ajankohta kannattaa huomioida sen mukaisesti, ettei epidemia ennätä alkaa ennen rokotteen antaman suojan kehittymistä.
4. Mistä rokotteen saa?
Riskiryhmään kuuluvat saavat rokotteen maksutta omasta terveyskeskuksestaan. Riskiryhmään kuulumattomat voivat halutessaan hankkia influenssarokotteen lääkärin reseptillä apteekista. Rokotteiden hinnat ovat kymmenen euron molemmin puolin.
5. Onko rokotteesta hyötyä terveelle aikuiselle?
Influenssa ei aiheuta terveille työikäisille niin paljon haittaa kuin riskiryhmiin kuuluville, joten vuosittain toistuviin rokotuksiin ei siis välttämättä ole aihetta. Rokotus voidaan toki antaa, jos henkilö sen haluaa. Tässä tapauksessa rokote hankitaan lääkärin reseptillä apteekista ja terveydenhoitaja annostelee sen.
6. Hyötyvätkö vanhukset ja lapset rokotteesta?
Pienillä lapsilla, vanhuksilla ja riskiryhmään kuuluvilla influenssa on usein vakava tauti, joka voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa ennenaikaiseen kuolemaan. Vaikka rokotteen tehosta on esitetty paljon kritiikkiä, vähentää rokottaminen silti merkittävästi pienten lasten, eläkeikäisten ja riskiryhmiin kuuluvien riskiä sairastua influenssaan.
7. Kuinka hyvin ja kuinka kauan rokote suojaa influenssalta?
Influenssarokotteen teho vaihtelee vuosittain riippuen influenssaviruksen muuttumisesta, rokotevirusten vastaavuudesta influenssaviruksiin ja rokotettavien vastustuskyvystä viruksia vastaan.
Influenssarokote tehoaa paremmin terveisiin kuin kroonisia sairauksia poteviin henkilöihin. Iän myötä rokotteen teho heikkenee. Rokotteen tehosta vanhuksille on ollut esillä jatkuvaa kritiikkiä lukujen vaihdellessa 20-70 prosenttiin. Myös pienten lasten kohdalla rokotteen tehosta on ristiriitaisia mielipiteitä. Rokotevirusten vastatessa väestössä kiertäviä influenssaviruksia, työikäisillä rokotteen antama suoja vaihtelee 70-90 prosenttia. Rokotteen katsovan kuitenkin tuovan enemmän hyötyä kuin haittaa ja laskevan influenssatapausten määrää, joten sen käyttöä riskiryhmille suositellaan. Lisäksi influenssaoireet ovat yleensä rokotetuilla lievempiä kuin rokottamattomilla.
Rokotteen teho tulee esiin kahden viikon kuluttua pistoksen antamisesta. Jos rokotettu henkilö on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei ehdi tehota.
8. Onko influenssarokotteella haittavaikutuksia?
Influenssarokote on yleensä hyvin siedetty. Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat lievät paikallisreaktiot pistoskohdassa sekä lihas- ja nivelsäryt. Influenssarokote voi myös aiheuttaa influenssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Oireet menevät yleensä parissa päivässä ohi ja niitä voidaan lievittää kuume- ja kipulääkkeillä.
9. Kenelle influenssarokotus ei sovi?
Influenssarokotetta ei suositella kananmunalle voimakkaasti allergisille, jotka syödessään kananmunaa sisältäviä elintarvikkeita saavat voimakkaan allergisen reaktion, anafylaktisen sokin. Lievinä iho-oireina ilmenevän kananmuna-allergian kohdalla lääkäri päättää rokotteen tarpeellisuudesta tapauskohtaisesti, yleensä rokote voidaan antaa. Kuumeisen infektion aikana ei tule rokottaa.
10. Voiko raskaana olevia rokottaa?
Pääsääntöisesti rutiininomaisia rokotuksia pyritään raskausaikana välttämään, mutta varsinaista estettä influenssarokotteen antamisesta raskausaikana ei ole. Mikäli äiti kuuluu perussairautensa vuoksi riskiryhmään, voidaan influenssarokotus antaa. Rokotetta suositellaan annosteltavaksi mieluiten ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Uuden tutkimuksen mukaan raskaana olevan äidin rokottaminen voi suojata myös syntyvää lasta aktivoiden sikiön puolustusjärjestelmää.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Vaivaako influenssa? Näin hoidat influenssaa
Tietopaketti sikainfluenssasta: Sikainfluenssan oireet ja hoito