Terve.fi

Lasten influenssa

Lasten influenssa
Influenssa oireilee kuten tavallinen nuha, mutta influenssan oireet etenevät yleensä nopeammin ja ovat rajuja.
Julkaistu 10.10.2013

Influenssa on influenssaviruksen aiheuttama helposti tarttuva hengitystieinfektio, jota on sekä lapsilla että aikuisilla.

Influenssaa esiintyy yleensä epidemioina kouluissa ja yhteisöissä, useimmiten joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Influenssa leviää kosketustartuntana tai ilman välityksellä potilaan yskiessä tai aivastaessa.

Influenssan oireet

Influenssa alkaa tavallisen nuhan tapaan, mutta oireet tulevat yleensä paljon nopeammin ja paljon rajumpina.

Hengitystieoireisiin kuuluvat aivastelu, kurkkukipu ja kuiva yskä. Se vaikuttaa myös muualle elimistöön. Yleisiä oireita ovat korkea kuume ja vilunväristykset, pääkipu, lihaskivut, ruokahalun menetys, väsymys, kipuilu, ripuli ja huimaus.

Oireet kestävät yleensä useita päiviä, ja joskus yskä ja väsymys voivat jatkua viikon tai pidempään.

Komplikaatiot

Influenssa paranee yleensä itsestään viikon jälkeen.

Se voi aiheuttaa komplikaatioita kuten keuhkokuumeen, korvatulehduksia ja sivuontelotulehduksia.

Keuhkokuume voi olla erittäin vaarallinen pienille lapsille, kroonisesta sydän- tai keuhkosairaudesta kärsiville lapsille ja lapsille, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi leukemian (verisyövän) tai HIV-infektion takia.

Johonkin edellä mainittuun ryhmään kuuluva lapsi saattaa tarvita sairaalahoitoa, jos hän sairastuu influenssaan.

Influenssan hoito

Useimpien virusinfektioiden tapaan influenssaan ei ole tehokasta lääkkeellistä hoitokeinoa.

Koska influenssan aiheuttaa virus eikä bakteeri, tavanomaiset antibiootit eivät auta.

Turvotusta vähentävät lääkkeet (suun kautta otettavat tai nenätipat tai nenäsumutteet) helpottavat nenän limakalvojen turvotusta, niin että lapsen on helpompi hengittää. Vauvoille saattaa auttaa suolaliuos nenäsumutteena tai liman imeminen nenästä.

Rohkaise lasta juomaan runsaasti.

Lapsen pitää myös levätä riittävästi. Rohkaise lasta lepäämään antamalla lehtiä tai kirjoja luettavaksi tai antamalla lapsen katsoa televisiota tai videoita.

Vaateta lapsi kevyesti, niin että hänellä on useita vaatekerroksia. Lapsi voi silloin ottaa vaatekerroksia pois, kun hänelle tulee kuuma, ja pukea niitä takaisin, jos hänellä on kylmä.

Parasetamoli ja ibuprofeiini vähentävät kipuja ja kuumetta. ÄLÄ KOSKAAN anna lapselle aspiriinia, ellei lapsen lääkäri ole sitä erityisesti määrännyt.

Influenssan ennaltaehkäisy

Influenssatartuntaa on vaikea estää, mutta tartuntariskiä voidaan pienentää.

Influenssarokote pienentää tartuntariskiä ja sitä suositellaan kaikille 6-36 kuukauden ikäisille lapsille sekä kaikenikäisille lapsille, joilla on jokin krooninen sairaus.

Rokote sisältää viruksen osia, jotka eivät ole eläviä eivätkä aiheuta tartuntaa, mutta jotka saavat elimistön tuottamaan elävältä virukselta suojaavia vasta-aineita. Mikään rokote ei tehoa 100-prosenttisesti ja lapsi saattaa sairastua rokotuksen jälkeen, mutta silloin sairaus on yleensä lievempi.

Rokotus täytyy ottaa vuosittain, koska influenssavirus vaihtelee vuodesta toiseen. Vaihtelun takia edellisen vuoden rokotteesta ei ole paljon tai ei lainkaan hyötyä.

Rokote on tehokkain silloin, kun se annetaan vähintään kaksi viikkoa ennen mahdollista altistusta virukselle. Ensimmäisellä rokotuskerralla alle 9-vuotiaat tarvitsevat kaksi pistosta kuukauden välein. Kysy lääkäriltä, pitäisikö lapsesi rokottaa influenssaa vastaan.

Influenssavirukset ja muut virukset leviävät pisaratartuntana sekä kosketuksen välityksellä.

Säännöllinen käsien pesu voi vähentää tartuntariskiä.

Pidä lapsi poissa päiväkodista tai koulusta, jos hänellä on influenssa tai kuumetta, niin ettei tauti leviä. Usein hän ei huonokuntoisena haluakaan olla muiden lasten seurassa.

Jos jollakin perheenjäsenellä on influenssa, tartuntariskiä voidaan pienentää pesemällä kädet usein, peittämällä suu ja nenä paperinenäliinalla aivastettaessa tai yskittäessä ja pitämällä potilas sängyssä.

Kommentoi »