Terve.fi

Aivastuksen pisarat kantavat luultua pitemmälle

Aivastuksen pisarat kantavat luultua pitemmälle
Meitä on opastettu yskimään ja aivastamaan hihaan tai nenäliinaan. Se ei todellakaan ole turha neuvo, päinvastoin. Lue lisää.
Julkaistu 11.4.2017

Meitä on opastettu yskimään ja aivastamaan hihaan tai nenäliinaan. Se ei todellakaan ole turha neuvo, päinvastoin.

Amerikkalaisen Massachusetts Institute of Technologyn tutkijan Lydia Bourouiban tekemän videon perusteella aivastuksessa syntyvät pisarat voivat vaeltaa huoneilmassa jopa 8 metrin päähän.

Meillä on ollut vallalla käsitys, että aivastuksen tai yskänpuuskan tuottamat pisarat tipahtavat nopeasti alas, eivätkä aiheuta sen suurempia ongelmia. Tohtori Bourouiban ottama video osoittaa kuitenkin toista. Suuret pisarat etenevät parin metrin päähän aivastajasta, mutta pienet pisarat liikkuvat paljon kauemmaksi.

Hänen kameransa otti peräti 1000 kuvaa sekunnissa. Video tallensi tarkasti aivastuksessa 150 millisekunnin aikana syntyneen turbulentin pisarapilven. Tämä pisarapilvi syntyy keuhkoissa ja keuhkoputkissa lämminneen hengitysilman purkautuessa ulos. Aivastuksessa suusta ulos tulevien pisaroiden nopeus voi olla jopa 160 kilometriä tunnissa.

Jos suuret pisarat eivät kovin pitkälle kannakaan, pieniä pisaroita sisältävä sumutepilvi leviää sitäkin laajemmalle alueelle isossakin huoneessa. Sumupilvi leijuu ympäröivässä ilmassa ja hajoaa vähitellen muutamien minuuttien aikana. Aivastuksessa tulee pisaroiden lisäksi ulos myös limakalvojen eritteitä ja rakenteita. Kaikki ne sisältävät mikrobeja – bakteereita ja viruksia.

Jos aivastajalla sattuu olemaan tauteja aiheuttavia mikrobeja limakalvoillaan, mikä voikaan olla parempi keino levittää niitä kuin aivastaa ja yskiä niitä aerosolina hengitysilmaan.

Aivastajan tai yskijän uhriksi joutunut ihminen ei voi tehdä juuri mitään väistääkseen näitä pieniä pisaroita tai estääkseen niitä joutumasta hengitysteihin, nenään, suuhun ja keuhkoihin. Siksi aivastaja ja yskijä ovat avainasemassa tartuntojen estämisessä. Vain he voivat estää mikrobisumupilven syntymisen.

Toisten hyvinvointia ajattelevan, sivistyneen aivastajan ja yskijän tuntee siitä, että hän aivastaa ja yskii hihaan tai nenäliinaan.

Lue lisää:

Kommentoi »