Terve.fi

Toinen mielipide hoidosta

Toinen mielipide hoidosta

Janne Kataja

LT, Lastentautien erikoislääkäri, lasten nefrologi

Janne  Kataja

Kysymys:

Asun Hollannissa. Tyttäreni Nora täytti kaksi vuotta tämän vuoden huhtikuussa. Viimeisen 18kk aikana hän on saanut 5 antibioottikuuria. Hänellä on ollut kaksi kertaa keuhkokuume (viime syksynä ja nyt kesäkuun alussa), kerran keuhkoputken tulehdus ja kaksi kertaa molemminpuolinen korvatulehdus.
Nyt viimein sain lähetteen lastenlääkärille, mutta lääkäri sanoi että vaihtoehtoina on joko ehkäisevä kortisoni inhalaattori tai sitten nielurisojen poisto. En mielelläni antaisi jatkuvasti kortisonia vain sen takia ettei tule ilmatieinfektioita (sama kun söisi särkylääkkeitä jatkuvasti ettei tule pääkipua), mutta toisaalta nielurisojen laikkaus noin pienellä myös huolettaa. Kysymykseni onkin onko yleistä että noin pieneltä lapselta leikataan nielurisat ja mitä riskejä siinä on? Tietysti toinen kysymys on onko minulla muita vaihtoehtoja?
Ystävällisin terveisin,
Heli

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitokset Heli kysymyksestäsi! Harmi, että Noralla on jo nyt useampia sairastettuja infektioita ja syötyjä antibioottikuureja nuoresta iästä huolimatta.
Pienillä lapsilla virusperäiset infektiot ovat varsin tavallisia ja toisinaan hankaloituvat antibioottihoitoa vaativiksi bakteeritulehduksiksi. Mikäli sairaalahoitoa vaativia tulehdustilanteita ei ole esiintynyt, kyse on todennäköisimmin ikään liittyvästä alttiudesta infektioille, eikä elimistön puolustuskykyä ole tarvetta tutkia tarkemmin. Poikkeuksena tilanne, jossa keuhkokuumeet on todettu röntgenkuvin ja paikantuneet kummallallakin kerralla samalle alueelle keuhkoja. Siinä tapauksessa saattavat jatkotutkimukset olla aiheellisia.
Mikäli Noralla on esiintynyt keuhkoputkien supistumisesta johtuvaa virusinfektioiden laukaisemaa obstruktiivista bronkiittia (ns. infektioastmaa), on lastenlääkäri arvioinut Noran hyötyvän säännöllisestä kortisoni-inhalaatiohoidosta. Hoitavan lääkärin kanssa voi keskustella siitä, miten juuri Noralla lääkityksen sivuvaikutusriski jäisi mahdollisimman pieneksi saavutettuun hyötyyn nähden. Varsinaisena infektioiden estohoitona siitä ei kuitenkaan ole apua.
Vaikka toimenpiteet ovatkin yleisesti ottaen melko turvallisia, liittyy niihinkin omat riskinsä. Toimenpiteen kulusta sekä riskeistä osaa toimenpidelääkäri eli korvalääkäri kertoa tarkemmin. Tämänhetkisen käsityksen mukaan nielurisojen poisto on perusteltu, mikäli Noralla on öisin kuorsaamista tai hengityskatkoksia – ylähengitystieinfektioiden ilmaantuvuusriskiä niiden poisto ei todennäköisimmin vähennä.
Niiden tietojen perusteella, jotka kysymyksessäsi tuot esille, kumpikaan ehdotettu hoito ei välttämättä vaikuta tilanteeseen merkittävästi ellei lisäksi obstruktiivisesta bronkiitista tai kuorsaamisen hoidosta ole ollut puhetta.

Voitte mielestäni myös jäädä viettämään kesää ja seuraamaan tilannetta. Toivottavasti nämä vastaukset auttavat sinua Heli päätöksenteossa! Mukavaa kesää Teille molemmille!
Ystävällisin terveisin,
Janne Kataja

Julkaistu: 11.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.