Terve.fi

Lapsen umpilisäkkeen tulehdus

Lapsen umpilisäkkeen tulehdus
Umpilisäkkeen tulehdus on yleisin syy lasten vatsaleikkauksiin. Mistä umpilisäkkeen tulehduksen tunnistaa?
Julkaistu 1.10.2018

Umpilisäke sijaitsee umpisuolen pohjassa ja se voi joskus tulehtua. Umpilisäke on kapea sormenmuotoinen umpipussi ohutsuolen ja paksusuolen liittymäkohdassa. Tulehdus voi alkaa missä iässä tahansa, mutta yleisimmin se esiintyy teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla.

Umpilisäketulehduksen aiheuttaja

Jos umpilisäkkeen sisäontelon aukko ahtautuu jostain syystä, umpilisäke voi ärtyä, ja turvota. Tällöin bakteereja voi kerääntyä umpilisäkkeeseen ja ne tulehduttavat alueen kudosta. Jos tulehtunutta umpilisäkettä ei hoideta, se voi puhjeta ja tulehdus voi levitä vatsaonteloon ja verenkiertoon.

Umpilisäketulehduksen oireet

Umpilisäketulehduksen oireet lapsilla ja nuorilla voivat olla samanlaisia kuin muiden yleisempien sairauksien, kuten bakteerin tai viruksen aiheuttaman akuutin maha-suolitulehduksen, ummetuksen tai ilmavaivojen, yhteydessä esiintyvät oireet.

Kuva: Umpisuolen pohjassa sijaitseva umpilisäke saattaa joskus tulehtua.

Umpilisäketulehdus alkaa yleensä heikolla kuumeella (38–38,5 °C), ruokahaluttomuudella ja navan alueella tuntuvana kipuna. Kivut voivat ensin olla ohimeneviä, ne voimistuvat ja muuttuvat lopulta jatkuviksi.

Vatsakipujen alettua lapsella voi olla myös pahoinvointia ja oksentelua. Lapsilla voi esiintyä myös vähäistä ripulia tai lisääntynyttä virtsaamistarvetta.

Muutamien tuntien kuluttua kipu siirtyy yleensä oikealle alavatsalle. Tämä kivun siirtyminen osoittaa, että tulehdus voi olla leviämässä umpilisäkkeestä vatsaonteloon.

Umpilisäketulehduksen hoito

Suurimmalla osalla vatsakivuista kärsivistä lapsista on kipuihin joku muu syy kuin umpilisäketulehdus, mutta jos oireet viittaavat umpilisäketulehdukseen, vie hänet lääkäriin.

Lääkäri voi lähettää lapsen laboratoriokokeisiin, esim. verikokeisiin sekä tietokonetomografiakuvaukseen, joiden avulla diagnoosin teko helpottuu. Millään yksittäisellä kokeella ei kuitenkaan pystytä diagnosoimaan umpilisäketulehdusta täydellä varmuudella. Joskus, jos diagnoosi on epävarma, lääkäri voi lähettää lapsen sairaalaan tarkkailtavaksi.

Vatsakivusta kärsivälle lapselle ei tule antaa kipulääkettä ennen kuin on keskusteltu lääkärin kanssa ja lääkäri on tutkinut lapsen. Kipulääkkeet voivat peittää lapsen oireet, jolloin tulehdus ehtii levitä pitkälle ennen diagnoosin tekoa.

Tulehtunut umpilisäke poistetaan leikkauksella (appendektomialla). Leikkaus voidaan tehdä joko perinteisellä tavalla, jolloin potilaan vatsaan tehdään pitkä viilto tai laparoskopialla, jossa vatsalle tehdään useita pienenpieniä viiltoja, joiden kautta kirurgi vie pienikokoiset instrumentit ja videokameran potilaan vatsaonteloon.

Leikkauksen ohella lapselle voidaan antaa suonensisäistä nesteytystä, kipulääkitystä ja joskus myös antibiootteja.

Umpilisäketulehduksen seuranta

Jos umpilisäketulehdus ei aiheuta komplikaatioita, lapsi kotiutetaan sairaalasta 2–3 päivän jälkeen. Jos umpilisäke puhkeaa, lapsi voidaan pitää sairaalassa pidempään.

Umpilisäketulehduksen periytyvyys

Umpilisäkkeen tulehdus ei ole perinnöllinen.

Umpilisäketulehduksen yleisyys

Umpilisäkkeen tulehdus on yleisin vatsanalueen leikkaustarve lapsilla. Vuodessa tehdään koko väestölle noin 10 00 leikkausta vuodessa.

Umpilisäketulehduksen ennuste

Umpilisäkkeen poiston jälkeen ei voi saada enää umpilisäketulehdusta.

Lähteet:

Jyrki Mäkelä, Akuutti umpilisäketulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Päivi Salminen, Gastroenterologia, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017

ICD-10:

K37 Määrittämätön umpilisäketulehdus

Kommentoi »