Terve.fi

Lemmikkieläimet voivat ehkäistä vauvojen allergia- ja astmariskejä

Lemmikkieläimet voivat ehkäistä vauvojen allergia- ja astmariskejä

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty, miten altistuminen lemmikkieläimille vaikuttaa allergia- ja astmariskeihin.
Mainos

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty, miten altistuminen lemmikkieläimille vaikuttaa allergioiden ja astman riskeihin.

Allergia ja astma

Vuoden 2014 tiedon mukaan astmaa sairastaa Suomessa vajaa kymmenen prosenttia väestöstä ja viidellä prosentilla on ajoittain astman kaltaisia oireita. Joka neljännellä aikuisella oli viimeisimpien väestöntutkimusten mukaan allergisia oireita ja ympäristön allergeeneille herkistyneiden atooppisten osuus kouluikäisistä oli jopa 40 prosenttia, kertoo THL.

Tutkimus

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että allergeenien vähentäminen kotona voi vähentää astman kaltaisia oireita lapsilla, jotka ovat herkkiä kyseisille allergeeneille. Urban Environment and Childhood Asthma URECAn tutkimus ehdottaa, että altistuminen tietyille allergeeneille ja bakteereille varhaisessa vaiheessa elämää, ennen kuin astma kehittyy, voi suojata lapsia hengityksen vinkumiselta alle kolmevuotiaana, joka on astman esiaste.

Tulokset

Tutkimuksessa todettiin, että vauvoilla, jotka altistuivat sisätiloissa lemmikkieläimille tai niiden allergeeneille, oli alempi riski kehittää astma seitsemänvuotiaaksi mennessä. Korkeammat allergeenimäärät kolmen vuoden iässä yhdistettiin tutkimuksessa alempaan riskiin sairastua astmaan seitsemänvuotiaana. Positiivisesti testattuja allergeeneja olivat: torakan, hiiren ja and kissan allergeenit. Tutkimuksessa kerrotaan, että myös pölylle altistuminen tietyssä iässä voisi alentaa astmariskiä.

Löydösten mukaan altistuminen tietynlaisille bakteereille voi vaikuttaa astman kehittymiseen. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta asioiden välinen yhteys selviäsi.
 

Lähteet:

National Institutes of Health

THL

Julkaistu: 14.10.2017