Terve.fi

MPR-rokote 4 kk ikäiselle

MPR-rokote 4 kk ikäiselle

Janne Kataja

LT, Lastentautien erikoislääkäri, lasten nefrologi

Janne  Kataja

Kysymys:

Olemme lähdössä Italiaan puoleksitoista viikoksi noin neljän ja puolen kuukauden ikäisen lapsen kanssa. Italiassa on todettu runsaasti tuhkarokkotapauksia. Voiko MPR-rokotteen antaa tämän ikäiselle lapselle? Jos ei, kuinka suuri sairastumisriski Italiassa on tällä hetkellä ja suositteletko matkalle lähtemistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitokset kysymyksestänne! Hyvä, että pohditte asiaa matkaa suunnitellessanne.
Italiassa, kuten myös muulla Euroopassa, on todellakin todettu tavallista enemmän tuhkarokkotapauksia viimeisen vuoden aikana. Italian kohdalla on jopa puhuttu tuhkarokkoepidemiasta. Viime aikaisten lehtitietojen mukaan tuhkarokkoon on sairastunut 4000 ihmistä. Valitettavasti myös joitain kuolemantapauksia on todettu.
MPR-rokotteen suoja voi alle vuoden ikäisellä jäädä puutteelliseksi, jonka vuoksi sitä on suositeltu annettavaksi vasta 6 kk iästä lähtien. Silloinkin se on katsottu ylimääräiseksi annokseksi ja lapsi on saanut myös suomalaisen rokotusohjelman mukaiset annokset 12-18 kk ja 6 v iässä.
Suositukseni on, että matkustamista imeväisikäisen lapsen kanssa alueelle, jossa tuhkarokkotautitapausten ilmaantuminen on lisääntynyt, tulee tarkkaan harkita. Toivottavasti tästä vastauksesta on teille hyötyä matkasuunnitelmia tehdessänne. Mukavaa loppukesää koko perheelle!
Yst terv Janne Kataja

Julkaistu: 3.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.