Terve.fi

Lasten tarttuva ontelosyylä


Ontelosyylä, oireet ja hoito: Ontelosyylä on ihotulehdus, jota esiintyy 2-12-vuotiailla lapsilla. Ontelosyylän aiheuttaa virus (poxvirus), joka aiheuttaa tavallisia ihosyyliä. Ontelosyylän ihottuma koostuu sileistä, pyöreistä, kohollaan olevista pienistä näppylöistä. Lue lisää aiheesta ontelosyylä, oireet ja hoito.

Tarttuva ontelosyylä eli molluska on hyvin yleinen lasten ihotulehdus, jota esiintyy yleisesti 2-12-vuotiailla lapsilla. Sen aiheuttaa samanlainen virus (poxvirus), joka aiheuttaa tavallisia ihosyyliä. Ontelosyylän ihottuma koostuu ihon värisistä näppylöistä. Tartunta tapahtuu kosketustartuntana tai pyyhkeiden välityksellä. Vaikka ontelosyylä on aikuisilla sukupuoliteitse tarttuva tauti, siitä EI ole kyse lasten kohdalla. Ontelosyylä paranee yleensä taysin ilman hoitoa.

Ontelosyylän aiheuttaja

Ontelosyylät ovat ontelosyyläviruksen (poxvirus) aiheuttamia. Varsinkin kuivaihoisilla atoopikkolapsilla on ontelosyyliä herkästi. Ne tarttuvat ihokosketuksessa. Itämisaika eli aika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen on noin 1-2 kuukautta. Joskus ontelosyyliä voi olla aikuisillakin.

Ontelosyylän oireet

Ihottuma koostuu sileistä, pyöreistä, keskeltä hieman painuneista, kohollaan olevista pienistä näppylöistä, jotka ovat yleensä ihon värisiä.

Kuva: Esimerkki tarttuvan ontelosyylän aiheuttamasta ihottumasta.

Niiden väri voi vaihdella kalpean punaisesta harmaanvalkoiseen tai jopa kellertävään. Jokaisen näppylän keskellä on pieni kuoppa. Näppylät eivät yleensä vaivaa lasta, mutta ne voivat joskus aristaa tai kutittaa, varsinkin jos ne ovat tulehtuneet. Lapsi saattaa rikkoa ihon pinnan raapimalla, mikä voi aiheuttaa sekundaarisen bakteeritulehduksen.

Näppylöitä voi olla joka puolella kehoa, yleisimmin ohuilla iho alueilla kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa. Kämmenissä ja jalkapohjissa niitä ei ole, kasvoillakin harvoin. Näppylät kehittyvät kohtaan, jossa alkuperäinen virustartunta tapahtuu. Useimmilla lapsilla on 5-10 näppylää, jotka voivat esiintyä yksinään tai ryhmässä. Kukin näppylä on yleensä erillään muista. Ontelosyylä paranee yleensä ilman hoitoa, ja se voi kestää muutamia viikkoja tai useita vuosia. Yleensä se häviää vuoden sisällä.

Sairaus on vaaraton ja aiheuttaa komplikaatioita vain hyvin harvoin. Jos kaikki ontelosyylät ärtyvät niin, että niiden ympärille tulee ihottumaa, on kyseessä yleensä kehon käynnistynyt puolustusreaktio eikä bakteeri-infektio. Jos lapsi raapii ontelosyyliä, ne voivat levitä muihin kehon osiin. Raapiminen voi myös aiheuttaa märkärupea, joka on ihon bakteeri-infektio. Ne ovat kuitenkin melko harvinaisia ontelosyylien yhteydessä. Jos lapsen puolustusjärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi syövän tai HIV/AIDS-tartunnan vuoksi, hänelle voi tulla valtava määrä ontelosyyliä. Silloin on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Ontelosyylän hoito

Useimmissa tapauksissa hoito ei ole tarpeen ja ontelosyylät paranevat itsestään.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsella on runsaasti ontelosyyliä, jos ne leviävät nopeasti tai jos ne vaikuttavat tulehtuneilta. Tulehtuneet syylät saattavat vaatia antibioottihoitoa. Tulehtuneet syylät ovat yleensä merkki siitä, että ne ovat parantumassa.

Joissakin tapauksissa näppylät täytyy poistaa, varsinkin ensimmäisten ontelosyylien aktiivinen hoito voi säästää lapsen myöhemmiltä toimenpiteiltä. Iho puudutetaan ja ontelosyylät rikotaan pinseteillä, neulalla tai kauhalla. Jäädytyshoito (kryoterapia) on myös yksi mahdollinen hoitokeino. Kaikki eri hoitomuodot ovat yleensä tehokkaita, mutta ne voivat jättää arpia tai ihottuma voi uusiutua.

Ontelosyylän periytyvyys

Ontelosyylä on yleinen ihon virusinfektio, eikä näin ollen periydy. Alttius atooppiseen ihottumaan on osittain periytyvää ja se altistaa puolestaan ontelosyylille.

Ontelosyylän ennuste

Ontelosyylät paranevat ajan myötä täydellisesti ilman hoitoakin. Lapsen on vaikea välttää tarttuvaa ontelosyylää. Jos lapsella on tämä ihottuma, rohkaise lasta jättämään syylät rauhaan, koska niiden puhkaisu tai raapiminen saa taudin leviämään muualle kehoon. Säännöllinen käsien pesu on tärkeää. Pidä lapsen kynnet lyhyinä, niin ettei hän riko ihoa raapiessaan. Se voi vähentää sekundaarisen bakteeri-infektion riskiä. Lapset voivat mennä päivähoitoon ja kouluun ontelosyylistä huolimatta.

Lähteet:

Ontelosyylä (molluscum contagiosum), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Tietoa potilaalle: Ontelosyylä eli molluska, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

ICD-10:

B08.1 Ontelosyylätauti

Julkaistu: 10.8.2018