Sairaudet

6 myyttiä lasten tartuntataudeista – totta vai tarua?

Voiko hiustenpesu estää täitartuntoja? Entä voiko enterorokko olla täysin oireeton?

23.8.2017 Terve.fi

Voiko hiustenpesu estää täitartuntoja? Entä voiko enterorokko olla täysin oireeton? Lasten tartuntatauteihin ja erilaisiin loistartuntoihin liittyy uskomuksia, joista osa pitää paikkansa ja osa taas ei. Pyysimme Mehiläisen kokenutta lastenlääkäriä Jukka Vakkilaa vastaamaan 6 väittämään, jotka liittyvät lasten yleisimpiin tartuntatauteihin ja päivähoidossa leviäviin loisiin. Mikä onkaan totta ja mikä tarua?

1. Päivähoidon aloittaminen tarkoittaa sairastelukierrettä.

Usein totta. Päiväkotilapset voivat sairastaa alkuvaiheessa jopa tuplasti enemmän kuin kotona olevat, mutta 3 ikävuoden jälkeen tilanne yleensä tasoittuu. Lapset sairastuvat tartuntatauteihin helpommin kuin aikuiset, koska heidän vastustuskykynsä on vasta kehittymässä. Lapset usein myös levittävät tauteja tehokkaammin verrattuna muihin. Tyypillisesti pneumokokit ja influenssa leviävät helposti juuri lasten välityksellä.

2. Käsiä ei tarvitse pestä, jos käyttää käsidesiä.

Tarua. Käsidesit eivät tehoa hyvin kaikkiin mikrobeihin, esimerkiksi joihinkin ripuliviruksiin. Käsidesin lisäksi kädet tarvitsee pestä saippualla. Lääkärien käsienpesusta voi ottaa mallia: sekä saippuapesu että käsidesi toimivat tehokkaasti yhdessä.

3. Täit ovat merkki likaisuudesta – usein toistuva hiustenpesu estää täitartuntoja.

Tarua. Ei estä, sillä täit tarttuvat pelkästään kosketuksen kautta eikä pesuvälin tiheys vaikuta asiaan. Täit eivät poistu hiuksista tavallisella hiustenpesulla tai shampoolla.

4. Täit voivat pesiä muuallakin kuin hiuksissa, jopa silmäripsissä.

Totta ja tarua. Periaatteessa tämä voisi olla mahdollista, mutta silmäripsissä täin on hyvin vaikea piilotella. Sen sijaan hiuksissa pesiminen on helppoa. Lyhyissä hiuksissa täi on usein helpompi havaita pitkiin hiuksiin verrattuna.

5. Enterorokon voi sairastaa oireettomana.

Totta. Tauti kuin tauti voi olla niin vähäoireinen, että joku saattaa sairastaa sen huomaamatta. Enterorokko voi oireilla hyvin eri tavoin. Joillakin se voi näkyä vain raajoissa ja joillakin sen sijaan nielussa, jolloin oireena saattaa olla pelkkä nielukipu.

6. Kihomadon munia voi löytyä lattialistojen alta.

Totta. Kihomadon munat siirtyvät peräaukosta sormiin ja sormista karisevat sen jälkeen minne vain. Munia voi löytyä pesiytyneenä lakanoiden ja tekstiilien lisäksi myös vaikkapa lattialistojen alta. Suurin osa munista kuitenkin kuolee 1–3 vuorokaudessa kehon ulkopuolella, mutta toki yksittäisiä munia voi säilyä hengissä jopa viikon verran ja myös lattialistojen alla.

Lähde: Mehiläinen Oy:n tiedote 23.8.2017

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi