Sairaudet

Diabetesta sairastaville lapsille uusi peli hiilihydraattien laskentaan

Pelin avulla diabeetikkojen hiilihydraattien laskeminen on helppoa ja hauskaa. [node:summary]

19.6.2017 Terve.fi

Diabetesta sairastavat voivat opetella laskemaan päivittäisiä hiilareitaan uuden HuimaHiilari-pelin avulla. Suomessa noin 3800 lasta sairastaa diabetesta, ja diagnoosit lisääntyvät vuosittain noin 500:lla.

Terveyskylä julkaisi hauskan pelin, jonka avulla hiilareiden laskenta on mukavaa ja helppoa. Lapsi, jolla on vasta todettu diabetes voi harjoitella pelin avulla diabetestietoutta. Aiemmin diagnoosin saanut voi päivittää ja testata taitojaan ateriansuunnittelusta sekä hiilihydraattien laskennasta.

HuimaHiilari-pelin ovat suunnitelleet HUS:n ravitsemusterapiayksikkö ja Terveyskylän Lastentalon asiantuntijat. Tekninen toteutus tehtiin yhdessä Metropolia Game Studion opiskelijoiden kanssa.

Peli innostaa oppimaan tärkeää taitoa

Vaikka peli on suunnattu lapsille, sitä voivat pelata aikuiset ja ammattilaisetkin. Peliä testanneiden diabeteshoitajien palaute on positiivista:

– Ideaa on pidetty loistavana. Teknisesti peliä voi vielä kehittää, mutta nykyiselläänkin se antaa lapselle mahdollisuuden oppia hiilihydraattien laskentaa uudella tavalla, sanoo pelin sisältöjä kehittämässä ollut Husin ravitsemusterapeutti Minna Similä Terveyskylän tiedotteessa.

Pelissä liikuteltavan hahmon tehtävänä on etsiä ravintoa hiilihydraattimäärän mukaan ja samalla mittari näyttää, kuinka monta ruokaa on kerätty oikein. Hahmo kasaa myös kaikki päivän ateriat yksi kerrallaan ja samalla mittari osoittaa hiilihydraattimäärän. Hyvistä ja terveellisistä ateriavalinnoista on mahdollista saada lisäpisteitä. Aterian alkuun mennään verensokerin mittauksen ja insuliinin annostelun kautta.

Sovellus on maksuton ja toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä. Pelin voi ladata AppStoresta ja Google Play-kaupasta.

Terveyskylä.fi on terveydenhuollon asiantuntijoiden ja ammattilaisten kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa ja tukea ilmaiseksi. Digitaalisiin hoitopolkuihin tarvitaan kuitenkin lääkärin lähete.

Lähde:

Terveyskylä.fi

Lue lisää:

Lasten diabetes

Pari hyvää syytä passittaa lapsi ulos – diabetesriski alkaa kasvaa jo lapsuudessa

Lapsuuden lihavuus nelinkertaistaa diabetesriskin

Runsas ruutuaika yhteydessä lasten lihavuus- ja diabetesriskiin

Omega-3 kokeessa etsittiin apua monihermosairauteen

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi