Terveys

Pari hyvää syytä passittaa lapsi ulos – diabetesriski alkaa kasvaa jo lapsuudessa

Koulun jälkeen telkkari on pauhannut jo monta tuntia putkeen. Lapsi töllöttää ruutua kuin transsissa ja mutustaa innolla karkkipussin sisältöä. Viimeisin kunnollinen ateria on nautittu kouluruokailussa tunteja sitten. Tällainen yhtälö voi jo pienillä lapsilla nostaa riskiä sairastua diabetekseen ja verenkiertoelinsairauksiin.

21.5.2014 Terve.fi

Koulun jälkeen telkkari on pauhannut jo monta tuntia putkeen. Lapsi töllöttää ruutua kuin transsissa ja mutustaa innolla karkkipussin sisältöä. Viimeisin kunnollinen ateria on nautittu kouluruokailussa tunteja sitten. Tällainen yhtälö voi jo pienillä lapsilla nostaa riskiä sairastua diabetekseen ja verenkiertoelinsairauksiin.

Vaara vaanii televisiossa

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan vähäinen liikunta, runsas viihdemedian käyttö ja epäterveelliset ruokailutottumukset ovat yhteydessä lasten suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskiin.

Viihdemedialla tutkimuksessa tarkoitetaan television ja videoiden katselua sekä videopelien pelaamista.

Erityisen haitallista lapselle on television ja videoiden katselu, jota pidetään yhtenä suurimmista yksittäisistä riskitekijöistä. Jo 6–8-vuotiaiden lasten passiivisuus lisää sairastumisriskiä.

Riski myös paljon liikkuville

Riskit ovat suurimpia vähiten liikkuvilla ja eniten televisiota katselevilla lapsilla.

Televisioruudun ääreen jumiutuminen lisää riskejä kuitenkin myös niillä lapsilla, jotka liikkuvat paljon. Tutkimus rohkaisee passittamaan lapset välillä television äärestä vaikkapa ulos.

Napostelulle stoppi

Vaikka lapsi liikkuisikin paljon, on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, mitä jääkaapin uumenista lapsen suuhun kulkeutuu. Tutkijat totesivat, että lapsen ylipaino ja runsas television katselu kulkevat tavallisesti käsi kädessä. Tämä puolestaan selittyy televisiota katselevien huonoilla ruokailutottumuksilla. Nämä yhdistettynä epäsäännölliseen liikuntaan lisäävät sairastumisriskiä entisestään.

Elämäntaparemontti jo lapsuudessa

Aiemman kuopiolaistutkimuksen mukaan riskitekijöillä on tapana kasaantua samoille ylipainoisille henkilöille jo lapsuudessa.

Riskien kasvamista lapsuudessa voidaankin nyt julkaistun tutkimuksen mukaan ehkäistä tehokkaasti säännöllisellä liikunnalla ja viihdemedian käytön rajoittamisella.

Elintapatutkimuksesta tärkeää tietoa lasten terveydestä

Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön tutkimus on osa käynnissä olevaa Lasten liikunta ja ravitsemus tutkimusta, jossa kartoitetaan laajasti lasten hyvinvointia, terveyttä ja elintapoja. Tutkimukseen 2007–2009 osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta lasta.

Tutkimus julkaistiin Iiikunta ja ravitsemusalan International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity -lehdessä.

Lähteet:

Itä-Suomen yliopiston tiedote 19.5.2014

International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2014, 11:55

Lue myös:

Lasten lihavuus lisääntyy huomattavasti

Liikunta lapsena ehkäisee lihomista

Välipalat, makeiset ja pikaruoka hallitsevat lasten katsomien televisio-ohjelmien mainoksia Yhdysvalloissa

Lasten ja nuorten liikunta

Lapsen liikunta on leikkiä

Lasten ja nuorten kunnon nykytila

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi