Terve.fi

Lasten vihurirokko

Lasten vihurirokko
Vihurirokko on yleinen lastentauti, joka vaikuttaa ihoon ja imusolmukkeisiin.
Julkaistu 31.10.2013

Vihurirokko on yleinen lastentauti, joka vaikuttaa ihoon ja imusolmukkeisiin.

Tämä vihurirokkoviruksen aiheuttama sairaus on klassinen lastentauti, johon liittyy ihottuma. Tauti leviää helposti kosketustartuntana elimistön nesteiden, kuten syljen tai nenäeritteiden välityksellä sekä pisaratartuntana potilaan yskiessä tai aivastaessa.

Taudin tarttuvuus on suurimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja se on tarttuvaa jopa kaksi viikkoa ihottuman ilmaantumisen jälkeen.

Joissakin tapauksissa tartunnan saanut henkilö ei sairastu itse, mutta levittää tautia muihin. Aika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) on yleensä kahdesta kolmeen viikkoa.

Aikaisemmin vihurirokkoa useilla lapsilla vuodessa, mutta nykyisin se on harvinainen lastentauti rokotusohjelman ansiosta.

Oireet

Vihurirokon saanut lapsi ei välttämättä vaikuta kovin sairaalta. Hänellä on yleensä hieman kuumetta, ja imusolmukkeet korvien takana ja niskassa aristavat ja ovat turvonneet.

Vanhemmilla lapsilla voi olla lisäksi päänsärkyä, nuhaa, punoittavat silmät ja nivelten kipua tai turvotusta.

Nämä oireet kestävät pari päivää ennen taudille ominaisen ihottuman kehittymistä.

Ihottuma on punertavaa tai vaaleanpunaista ja pienitäpläistä. Se alkaa kasvoista ja leviää muualle vartaloon. Ihottuma voi kutista ja se kestää yleensä 3-5 päivää. Kun ihottuma on hävinnyt, ihoalue yleensä hilseilee.

Komplikaatiot

Vihurirokko aiheuttaa harvoin vakavia komplikaatioita. Vanhemmilla lapsilla vihurirokko voi aiheuttaa nivelten kipua ja turpoamista, joka voi kestää jopa kaksi viikkoa.

Jos äiti saa vihurirokkotartunnan raskauden aikana, se voi aiheuttaa sikiölle vakavia vaurioita (synnynnäisen vihurirokko-oireyhtymän), kuten vajaamielisyyttä, sisäelinten kehitysvaurioita ja kuuroutta.

Sikiöllä on suuri riski saada syntymävikoja erityisesti silloin, jos äidillä on vihurirokko kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsella on vihurirokko, ota yhteys lääkäriin. Antibiooteista ei ole apua, koska vihurirokon aiheuttaa virus.

Raskaana olevan naisen, joka epäilee saaneensa vihurirokon tai olleensa alttiina vihurirokolle, on otettava yhteys lääkäriin.

Verikokeella voidaan selvittää, onko hänellä vihurirokko vai onko hänet rokotettu sitä vastaan, mikä suojaa sikiötä tartunnalta.

Vihurirokkoon ei ole hoitoa, mutta lapsen oloa voidaan helpottaa eri tavoin.

Varmista, että lapsi lepää normaalia enemmän ja juo runsaasti.

Anna lapselle kuumetta alentavaa lääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeiinia, tarpeen mukaan. Älä koskaan annan kuumeiselle lapselle aspiriinia, sillä se voi aiheuttaa Reyen oireyhtymän, joka on maksaa ja aivoja vaurioittava vakava sairaus.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapselle nousee korkea kuume, jos hänen yleiskuntonsa on huono tai jos hänen tilansa huononee.

Jos lapsella on vihurirokko, hänet täytyy pitää kotona seitsemän päivää ihottuman ilmaantumisen jälkeen.

Jos vauvalla on synnynnäinen vihurirokko-oireyhtymä, hän voi tartuttaa taudin muihin yksivuotiaaksi asti.

Ennaltaehkäisy

Paras suoja vihurirokkoa vastaan on lapsen rokotus. Rokotus vihurirokkoa vastaan kuuluu lasten rokotusohjelmaan.

Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote (MPR) annetaan kahden annoksen sarjana: ensimmäinen annos 12-15 kuukauden iässä ja toinen annos 4-6 vuoden iässä. Lapset on hyvä rokottaa, ennen kuin he altistuvat vihurirokkovirukselle.

Vihurirokkorokote sisältää heikennettyä virusta, eikä sitä saa antaa lapsille, joiden puolustusjärjestelmä on heikentynyt.

Jos lapsella on kananmuna-allergia, rokotteen antamisessa täytyy noudattaa varovaisuutta, koska se sisältää kananmunaa. Noin 10 prosentilla lapsista on jonkin verran kuumetta ja lievä ihottuma 5-14 päivää rokotuksen jälkeen; se ei ole vaarallista eikä lapsi voi tartuttaa muita.

1 kommentti