Treeni ja ravinto

Maistuuko soiden herkku? Nämä ovat hillan 7 terveyshyötyä

Hilla, lakka vai suomuurain? Mitä väliä! Epäilemättä monen suomalaisen suosikkimarjalla on herkullisen maun lisäksi myös monia terveyshyötyjä. Tiesitkö näistä?

13.8.2015 Terve.fi

Hilla, lakka vai suomuurain? Mitä väliä! Epäilemättä monen suomalaisen suosikkimarjalla on herkullisen maun lisäksi myös monia terveyshyötyjä. Tiesitkö näistä?

1. Parantaa immuunijärjestelmää

Lakoissa on runsaasti C- ja A-vitamiineja, jotka parantavat immuunijärjestelmääsi. C-vitamiini lisää valkosolujen tuotantoa ja toimii antioksidanttina, joka neutralisoi kaikenlaisia haitallisia reaktioita. A-vitamiinissa on karotenoideja, jotka myöskin toimivat antioksidantteina.

2. Pitää verenkierron kunnossa

Lakoissa on paljon rautaa ja muita hyödyllisiä mineraaleja. Rauta on etenkin hyödyllinen aines verenkierron kannalta, sillä se on tärkeä osa punasolujen tuotantoa. Kun saat tarpeeksi rautaa, voit välttää esimerkiksi anemian kehittymistä.

3. Pitää sydämen terveenä

Hilloissa on omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, joita ei monista muista hedelmistä löydykään. Nämä rasvat voivat auttaa pitämään kolesterolin kurissa ja vähentää sydämeen ja verisuoniin kohdistuvaa rasitusta.

4. Puhdistaa kehoa

Hillat lisäävät virtsaneritystä, mikä auttaa pitämään kehon puhtaana vaarallisista toksiineista. Virtsanerityksen lisääntyminen vähentää kehon ylimääräisiä nesteitä, suoloja ja jopa rasvoja. Tämä helpottaa etenkin maksasi ja munuaistesi työtä!

5. Torjuu bakteereja

Lakoissa on myös tietynlaisia kasvisteroleja sekä karotenoideja, jotka voivat vähentää monien kroonisten tautien syntymistä. Näissä marjoissa on tietystikin bakteereja torjuvia kemikaaleja.

6. Turvotus vähenee, ruoansulatus luistaa

Hillojen sisältämän kuidut ovat ihanteellisia ruoansulatusjärjestelmän tasapainottamiseen. Kuidut auttavat peristalttista liikettä, joka vähentää ummetusta, turvotusta ja vatsakramppeja. Hillojen fenolit voivat estää myös mahalaukkuun ja suoleen liittyvien taudinaiheuttajien syntymistä.

7. Auttaa estämään luukatoa

Hillojen magnesium auttaa pitämään yllä luuston terveyttä ja parantaa kalsiuminottokykyä. Tämä voi auttaa estämään luukadon syntymistä ja pitää luuston kunnossa myös myöhemmällä iällä.

Lähteet:

Food Chemistry: Rubus fruit phenolic research: The good, the bad, and the confusing

Journal of Agricultural and Food Chemistry: Berry Phenolics and Their Antioxidant Activity

Journal of Applied Microbiology: Antimicrobial properties of phenolic compounds from berries

Journal of Applied Microbiology: Berry phenolics selectively inhibit the growth of intestinal pathogens

HortScience: Rubus Pharmacology: Antiquity to the Present

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt