Hilla, lakka vai suomuurain? Mitä väliä! Epäilemättä monen suomalaisen suosikkimarjalla on herkullisen maun lisäksi myös monia terveyshyötyjä. Tiesitkö näistä?
1. Parantaa immuunijärjestelmää
Lakoissa on runsaasti C- ja A-vitamiineja, jotka parantavat immuunijärjestelmääsi. C-vitamiini lisää valkosolujen tuotantoa ja toimii antioksidanttina, joka neutralisoi kaikenlaisia haitallisia reaktioita. A-vitamiinissa on karotenoideja, jotka myöskin toimivat antioksidantteina.
2. Pitää verenkierron kunnossa
Lakoissa on paljon rautaa ja muita hyödyllisiä mineraaleja. Rauta on etenkin hyödyllinen aines verenkierron kannalta, sillä se on tärkeä osa punasolujen tuotantoa. Kun saat tarpeeksi rautaa, voit välttää esimerkiksi anemian kehittymistä.
3. Pitää sydämen terveenä
Hilloissa on omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, joita ei monista muista hedelmistä löydykään. Nämä rasvat voivat auttaa pitämään kolesterolin kurissa ja vähentää sydämeen ja verisuoniin kohdistuvaa rasitusta.
4. Puhdistaa kehoa
Hillat lisäävät virtsaneritystä, mikä auttaa pitämään kehon puhtaana vaarallisista toksiineista. Virtsanerityksen lisääntyminen vähentää kehon ylimääräisiä nesteitä, suoloja ja jopa rasvoja. Tämä helpottaa etenkin maksasi ja munuaistesi työtä!
5. Torjuu bakteereja
Lakoissa on myös tietynlaisia kasvisteroleja sekä karotenoideja, jotka voivat vähentää monien kroonisten tautien syntymistä. Näissä marjoissa on tietystikin bakteereja torjuvia kemikaaleja.
6. Turvotus vähenee, ruoansulatus luistaa
Hillojen sisältämän kuidut ovat ihanteellisia ruoansulatusjärjestelmän tasapainottamiseen. Kuidut auttavat peristalttista liikettä, joka vähentää ummetusta, turvotusta ja vatsakramppeja. Hillojen fenolit voivat estää myös mahalaukkuun ja suoleen liittyvien taudinaiheuttajien syntymistä.
7. Auttaa estämään luukatoa
Hillojen magnesium auttaa pitämään yllä luuston terveyttä ja parantaa kalsiuminottokykyä. Tämä voi auttaa estämään luukadon syntymistä ja pitää luuston kunnossa myös myöhemmällä iällä.
Lähteet:
Food Chemistry: Rubus fruit phenolic research: The good, the bad, and the confusing
Journal of Agricultural and Food Chemistry: Berry Phenolics and Their Antioxidant Activity
Journal of Applied Microbiology: Antimicrobial properties of phenolic compounds from berries

