Voi hyvin

Ginseng voimistaa kehoa

Ginseng voimistaa kehoa
Ginseng-rohdos vahvistaa kehoa. Se auttaa henkiseen ja fyysiseen heikkouteen ja sairauksista toipumiseen. Mahalaukun, pernan ja sydämen toiminta tehostuu ginsengin ansiosta.
Julkaistu: 14.8.2019

Ginseng on voimistava rohdos, jota ei pidä käyttää turhaan. Se auttaa henkiseen ja fyysiseen heikkouteen sekä vakavista sairauksista toipumiseen.

Historia

Ginsengiä on käytetty Kiinassa, Japanissa ja Koreassa vuosituhansia. Myös Euroopassa rohdoksen edut on tunnettu 1500-luvulta lähtien. Kasvia on eri lajeja. Rhen shen eli koreanginsengiä pidetään aitona ginsenginä. Toinen tunnettu on xi yang shen eli amerikan-ginseng, joka on energialtaan viileämpää kuin korealainen.

Lisäksi rohdoksia valmistetaan siperialaisesta ja valeginsengistä, jotka eivät ole varsinaisia ginsengejä.

Ginsengillä on maine sukuviettiä kiihottavana rohdoksena.

Käyttö

Ginsengistä käytetään kasvin juurta. Koreanginseng on maultaan makea mutta hieman karvas. Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan elämänvoimasta eli Qi:stä. Jos se ei ole tasapainossa, oireina voivat olla väsymys, hengenahdistus, ruoansulatusvaivat, sairastumisalttius ja takkuileva ajatustoiminta. Ginsengiä voi käyttää Qin vahvistamiseen.

Käytä ginsengiä loppusyksyllä kuukauden ajan auttamaan kehoa sopeutumaan kylmään vuodenaikaan. Ginsengiä käytetään myös rohdossekoituksissa ja teessä.

Rohdos vahvistaa pernan, mahalaukun, sydämen ja keuhkojen toimintaa ja kohentaa vastustuskykyä. Ginseng on adaptogeeninen rohdos, eli se antaa keholle kyvyn sopeutua monenlaiseen rasitukseen.

Henkinen vaikutus

Ginseng poistaa henkistä ja fyysistä heikkoutta sekä väsymystä. Se on hyvä rohdos erityisesti vanhuksille. Ginseng auttaa kehoa sopeutumaan stressaaviin tilanteisiin. Se varastoi energiaa. Rohdoksen vaikutus on piristävä ja lämmittävä. Sitä tule käyttää vain pieniä määriä.

Villinä kasvanut ginseng on arvokasta. Sanotaan, että sitä löytävät vain ne, jotaka ovat sen arvoisia. Nykyään lähes kaikki ginseng on viljeltyä.

Ole varovainen

Tämä on vahva rohdos, eikä sitä pidä nauttia tarpeettomasti. Älä käytä siitä tehtyjä valmisteita, jos sinulla on diabetes, sydämen rytmihäiriöitä tai verenpainetauti.

Rohdos voi lisätä kahvissa olevan kofeiinin aiheuttamaa levottomuutta ja ahdistusta. Liikaa käytettynä ginseng voi johtaa myös qin liialliseen kiihtymiseen.

Lähteet: Penelope Ody: Käytännön kiinalainen lääketiede (WSOY 2006), Stefan Chmelik: Kiinalaisten rohdosten salat – Avain terveyteen ja tasapainoon (Minerva kustannus 2013), terveyskirjasto.fi

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 3/2019.

Kommentoi »