Terve.fi

Ratkaisu vastustuskykyisiä bakteereja vastaan voi löytyä nenästä

Ratkaisu vastustuskykyisiä bakteereja vastaan voi löytyä nenästä
Antibioottiresistenssi on yhä vakavampi uhka tulevaisuudessa. Ratkaisu vastustuskykyisiä bakteereja vastaan voi löytyä yllättäen nenästä. Lue lisää.

Juuri kesän alla julkaistiin arvovaltainen raportti antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien uhasta. Sen synkkien ennusteiden mukaan vuonna 2050 tällaiset superbakteerit tappavat ihmisen joka kolmas sekunti maailmassa. Siksi uusien mikrobilääkkeiden kehittämiseen olisi tosissaan satsattava. Antibiootteja on etsitty erilaisista ympäristöistä. Penisilliini löytyi sattumalta homeen tuottamana, ja erilaisia muita antibiootteja tuottavia mikrobeja on menestyksellä keräilty esimerkiksi viemäreistä ja yhä useammin maaperästä. Aivan tuore tutkimus osoittaa, että niitä voi löytyä yllättäen ihan nenän edestä tai oikeammin nenästä.

Saksalaiset tutkijat alkoivat selvittää, miksi jotkut ihmiset kantavat nenässään joskus tauteja aiheuttavaa stafylokokkibakteeria, jotkut eivät. Kävi ilmi, että monella niistä, jotka eivät tätä bakteeria kantaneet, oli sen sijaan toinen saman lajin edustaja, nimeltään St. lugdunensis. Noin joka kymmenes meistä, tai ainakin saksalaisista, elättelee nenässään tätä lajia. Se näytti pystyvän häätämään kilpailijansa. Laajan geenitutkimusten sarjan tuloksena tutkijat pystyivät eristämään antibiootin, jota erittämällä vaarallisempi tunkeilija pidettiin loitolla. Se nimettiin lugduniiniksi.

Lugduniinin vaikutusmekanismia ei vielä tunneta, mutta se näyttää tappavan tehokkaasti myös monille antibiooteille resistenttejä stafylokokkeja, kuten meilläkin ongelmia aiheuttaneita MRSA-bakteereita. Vaikka ihmisten infektioihin ainetta ei vielä ole kokeiltu, hiirillä se on tehonnut. Lugduniinia sisältävä salva paransi hiiren ihon stafylokokki-infektion. Suihkeena sitä on annettu myös koe-eläinten hengitysteihin. Erikoisen kiinnostavaa oli, että viikkojenkaan laboratoriotesteissä bakteerit eivät pystyneet kehittämään resistenssiä tälle uudelle antibiootille.

Tutkimusryhmä etsiikin nyt lääkeyhtiötä, joka olisi kiinnostunut kehittämään lugduniinista ihmisille soveltuvaa bakteerilääkettä. Aikaa se vie.

Lue lisäksi:

Julkaistu: 2.11.2016
Kommentoi »