Treeni ja ravinto

Nämä 8 superruokaa parantavat vastustuskykyäsi

Liitä ruokavalioosi näitä superruokia, jotka tehostavat vastustuskykyäsi ja parantavat oloasi.

10.12.2014 Terve.fi

Vastustuskykyä tehostavat superruoat tarjoavat keholle niitä ravintoaineita, joita keho tarvitsee taistellakseen tauteja ja infektioita vastaan. Lisäksi superruoat auttavat kehoa taistelemaan vastustuskykyyn liittyviä sairauksia, kuten nivelreumaa vastaan, ja ne voivat jopa auttaa ehkäisemään tiettyjä syöpiä.

Jokainen haluaa tehdä kaikkensa välttääkseen sairastumisen – varsinkin nyt, kun flunssa-aalto jyllää pahimmillaan. eHow.com listasi nämä 8 superruokaa, jotka auttavat parantamaan vastustuskykyä.

1. Bataatti

Bataatti on yksi parhaista A-vitamiinin lähteistä – yhdessä bataatissa on 561 prosenttia päivän saantisuosituksesta. Bataatilla onkin joitakin merkittäviä vastustuskykyä parantavia vaikutuksia. A-vitamiini tukee vastustuskykyä ja auttaa sitä pitämään bakteerit paremmin loitolla. Nauti bataatti paistettuna, muusina tai kuullotettuna pannulla sipulin kanssa.

2. Kreikkalainen jogurtti

Kreikkalaisessa jogurtissa on runsaasti hyviä, probiooteiksi kutsuttuja bakteereja. Nämä mikro-organismit auttavat kehoa taistelemaan tauteja vastaan sekä vähentämään tulehduksia ja haitallisten bakteereiden kasvua mahalaukussa. Nämä hyödyt eivät rajoitu pelkkään kreikkalaiseen jogurttiin, vaan ne saa myös mistä tahansa jogurtista, jossa on eläviä ja aktiivisia bakteeriviljelmiä.

3. Vihreä tee

Vihreässä teessä on paljon antioksidantteja, jotka voivat auttaa laskemaan tiettyjen syöpien, kuten keuhko-, paksusuolen-, maha- ja haimasyövän riskiä. Lisäksi Chinese Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on havaittu, että vihreä tee voi auttaa kehoa taistelemaan mahahaavoja aiheuttavaa helikobakteeria vastaan.

4. Valkosipuli

Valkosipuli lisää ruokaan makua, eikä jätä tarvetta suolalle tai rasvalle. Lisäksi se sisältää bioaktiivista kemikaalia nimeltä allisiini. Allisiinilla uskotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat taistelemaan sellaisia infektioita vastaan, jotka ovat aiheuttaneet esimerkiksi salmonella tai kolibakteeri. Valkosipuli saattaa tehota myös flunssaan, vaikkakin asiantuntijoiden mukaan vaikutuksen toteamiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia.

5. Sienet

Sienissä on vain vähän kaloreita ja runsaasti terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten B-vitamiinia, seleeniä, kaliumia ja D-vitamiinia. Sienten sisältämä beetaglukaani sen sijaan parantaa vastustuskykyä ja voi myös ehkäistä syöpää, kuten myös kasvainten kehittymistä. Siitake ja osterivinokas ovat parhaita beetaglukaanin lähteitä.

6. Osterit

Kehosi tarvitsee sinkkiä tehdäkseen infektioita vastaan taistelevia verisoluja, T-lymfosyytteja. Sinkkiä saa esimerkiksi ostereista, mutta jos et ole niiden ystävä, voit kokeilla kuningasrapua, vähärasvaista naudanlihapihviä tai täysjyvästä valmistettuja aamiaismuroja, joihin on lisätty sinkkiä.

7. Hunaja

Hunajaa on käytetty lääkkeenä jo muinaisista ajoista lähtien. Se auttaa taistelemaan erilaisia bakteereja, kuten kolibakteereja, vastaan. Lisäksi sitä käytetään iholle hoitamaan haavoja, ja syötynä se voi auttaa hoitamaan mahahaavaa ja vähentämään tulehduksia.

8. Mustikat

Mustikoissa on vähän kaloreita, paljon kuitua sekä runsaasti C-vitamiinia ja mangaania. Niissä on myös runsaasti polyfenoleja, joilla on antioksidanttisten ominaisuuksiensa lisäksi myös tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia.

Lähde: eHow.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi