Jokatalvinen pärskintä ja aivastelu ovat tuttuja merkkejä flunssakaudesta. Flunssan voi välttää hyvällä vastustuskyvyllä eli immuniteetilla, joka suojaa elimistöä sairauksilta. Asiantuntijalääkäri Eeva Kari kertoo, että hyvä yleiskunto ja käsihygienia auttavat pysymään terveenä, mutta vastustuskykyä voi tukea myös ravinnon kautta.
1. Maitohappobakteerit eli probiootit parantavat koko kehon vastustuskykyä
Ne vaikuttavat mahalaukun ja suoliston kautta koko kehoon, sillä suuri osa vastustuskykyjärjestelmästämme sijaitsee tällä alueella. Jos flunssa iskee ja joudut ottamaan antibioottikuurin, kannattaa käyttää kuurin tueksi maitohappobakteereita. Antibiootit tuhoavat elimistöstä niin hyviä kuin huonoja bakteereja, mutta maitohappobakteereista saa uusia hyviä bakteereja tilalle.
2. D-vitamiini
Viime aikoina on tullut esille yhä enemmän viitteitä siitä, että D-vitamiinilla on suuri rooli vastustuskyvyn tukemisessa. Eräässä tutkimuksessa ylähengitystieinfektioita oli enemmän henkilöillä, joiden veren seerumin D-vitamiinipitoisuus oli alhainen. Erityisesti astmaatikoilla ja keuhkoahtaumapotilailla D-vitamiinimäärän kasvattamisesta saattaa tutkimuksien mukaan olla etua.
Lue lisää D-vitamiinista: Voiko D-vitamiinia saada liikaa?
Tällä hetkellä kaikkien alle 75-vuotiaiden D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja 75 vuotta täyttäneiden ja vanhempien 20 mikrogrammaa päivässä. Alle 2-vuotiaat tarvitsevat 10 mikrogrammaa, 2-18-vuotiaat 7,5 mikrogrammaa ja 75-vuotiaat ja vanhemmat 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää purkista ympäri vuoden: Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinilisäsuositus on 10 mikrogrammaa. 18-75-vuotiaalle suositus on käyttää D-vitamiinilisää tarvittaessa loka-maaliskuun ajan.
Suomalaisten seerumin D-vitamiinipitoisuudet ovat yleensä kovin matalia ja tutkimustulokset puoltavat jopa noin 50 mikrogramman päivittäistä saantia. Auringosta kesän aikana saatu D-vitamiini riittää elimistössä 1,5–3 kuukaudeksi.
3. Antioksidantit
Antioksidanteilla, kuten C-, E- ja A-vitamiineilla, saattaa tutkimuksien mukaan olla merkitystä immuunijärjestelmän toiminnassa. C-vitamiinin puute mahdollisesti lisää infektioherkkyyttä. Joidenkin tutkimuksien mukaan C-vitamiini lyhentää flunssan kestoa. Erityisesti tupakoitsijat tarvitsevat C-vitamiinia enemmän kuin muut.
Lue myös: Milloin lääkäriin flunssan takia?
4. Hyvä käsihygienia
Kädet kannattaa pestä aina vedellä ja saippualla. Ulkomailla ja flunssakaudella kannattaa pesun jälkeen desinfioida kädet, erityisesti ennen ruokailua. Kannattaa myös vältellä pärskijöitä, sillä flunssa tarttuu ilmasta pisaroiden mukana.
5. Hyvä yleiskunto
Jos yleiskunto on hyvä, on vastustuskykykin hyvä. Esimerkiksi vähäinen liikunta ja ylipaino laskevat vastustuskykyä ja saattavat pitää flunssakierteessä koko syksyn ja talven.