Kokeile kaalia

Keräkaali on penninvenyttäjän ystävä – Näin säilytät sen oikein

Komea keräkaali on edullinen ja monipuolinen raaka-aine. Herkullisten ruokien lisäksi saat bonuksena pienen hiilijalanjäljen ja rutkasti terveyshyötyjä.

24.2.2025 Voi hyvin

1Brassica-sukuun kuuluvia keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa tiettävästi ainakin 2 500 vuotta. Valko- eli keräkaali on aikaisemmin ollut tärkeä viljelykasvi. Kasvimaita kutsuttiinkin usein kaalitarhoiksi.

2 Kaali sopii niin lähi- ja kasvisruoan suosijoiden kuin terveystietoisten ja euronvenyttäjien lautasille. Kaalista saadaan C-, E- ja K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta sekä kuituja, kivennäisaineita ja flavonoideja mutta vain vähän energiaa.

3 Kaalien maun voimakkuus ja makeus vaihtelevat lajikkeen ja kasvuolojen mukaan. Satokauden edetessä löyhät ja kevyet varhaiskaalit vaihtuvat tiiviiksi talvikaaleiksi. Jättikasviyhdistyksen punnitsema ennätyskaali painoi peräti 27,8 kg.

4Kaalikääryleet, -laatikot, -padat ja -piirakat ovat syysruokien aatelistoa. Kaali taipuu raakana salaatteihin ja pikkelöitynä lisäkkeeksi. Muista myös suolistoa hellivä, helposti sulava hapankaali. Suolan ja pippurin lisäksi kaaliruokien maustamiseen sopivat timjami, rakuuna ja meirami, fenkolinsiemenet, kumina ja tähtianis. Siirappi, soijakastike ja erilaiset kermat toimivat mainioina maunpyöristäjinä.

5Keräkaali säilyy parhaiten kylmässä, +1–+4 asteessa. Pidä kaalit erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista ja kääräise paloiteltu kaali muovin sisään.

Täytetyt pitaleivät

Kaalipita
Klassinen amerikkalainen kaalisalaatti, coleslaw, on saanut nimensä saksalaisilta siirtolaisilta, jotka toivat reseptin mukanaan. Saksan kielen sana kohl tarkoittaa kaalia.

6 ANNOSTA, 30 MIN VEGAANINEN, HALUTESSA GLUTEENITON

6 (gluteenitonta) pitaleipää (pakaste)

Kaalisalaatti:

300 g keräkaalia

2 porkkanaa

2 lehtisellerin vartta

2–3 kevätsipulia

muutama oksa korianteria

Kastike:

2 dl kaurafraichea tai kasvipohjaista ruokafraichea

1 rkl sinappia

3 tl valkoviinietikkaa

¾ tl sokeria

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Lisäksi:

1 pkt (300 g) vegaanisia soijanugetteja tai kebablastuja salaatinlehtiä, punasipuli- viipaleita ja chilikastiketta

  1. Ota pitaleivät sulamaan.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset salaattikulhossa.
  3. Suikaloi kaali. Kuori porkkanat ja raasta ne karkealla terällä. Silppua lehtisellerit, kevätsipulit ja korianteri.
  4. Kääntele kasvikset ja korianteri kastikkeeseen. Nosta salaatti peitettynä jääkaappiin maustumaan.
  5. Kuumenna soijanugetit pakkauksen ohjeen mukaisesti.
  6. Lämmitä pitaleivät ja täytä ne kaalisalaatilla ja nugeteilla. Lisää makusi mukaan salaatinlehtiä, punasipuliviipaleita ja chilikastiketta.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt