
Näin teet vegaaniset jouluherkut
Moni perinteinen jouluruoka on helppo valmistaa vegaanisesti pienin muutoksin. Esimerkiksi maitotuotteet voi vaihtaa kasvipohjaisiin, ja myös kinkulle löytyy vaihtoehtoja.
Vegaanin joulupöydän kruunaa kokonaisena paahdettu kukkakaali. Kun kukkakaalin täyttää lehtikaalista ja pinjansiemenistä soseutetulla tahnalla ja kuorruttaa rapeaksi pankojauholla, on komeus paikkansa ansainnut.
Kokeile joulupöydän päätähdeksi myös taikinaan käärittyä kokonaista juuriselleriä tai linsseillä täytettyä myskikurpitsaa.
Seitan ja tofu ovat helpot vaihtoehdot kinkulle. Seitania voi valmistaa itse gluteeni- tai kikhernejauhoista tai ostaa valmiina. Sienillä täytetty wellington on herkullinen pääruoka, joka sopii kaikille. Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, joten wellington on kätevää leipoa niistä.
Perinteiset joululaatikot on helppo valmistaa vegaanisena vaihtamalla maitotuotteet kasvipohjaisiin ja jättämällä kananmunan pois. Käytä laatikoihin maidotonta margariinia. Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikon lisäksi joulupöydässä maistuvat mausteinen bataattilaatikko tai pähkinöillä kuorrutettu kurpitsalaatikko. Laatikot voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja pakastaa joko kypsänä tai raakana.
Seitan ja tofu ovat helpot vaihtoehdot kinkulle.
jälkiruoka on jouluaterian huipennus. Pehmeän kermainen, mutta vegaaninen jäädyke valmistuu kookosmaidosta jacashewpähkinöistä.
Vegaaniset marengit voi tehdä itse säilykekikherne- tai säilykepapuliemestä ja sokerista. Pieni määrä sitruunamehua tekee marenkivaahdosta vielä kestävämpää, joten sitä kannattaa lisätä etenkin, jos halu-aa marengeista terävähuippuisia.
Vegaanisesta marenkivaahdosta voi paistaa myös isomman marenkilevyn pavlovaa varten tai marenkirenkaan. Täytteeksi niihin sopivat kirpeät karpalot tai puolukat ja vaahtoutuva soijakerma.
Täytetty kukkakaali

Kookos-glögijäädyke

Kurpitsalaatikko

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 10/2020.