Terve.fi

Terapia on lääkkeitä tehokkaampi ahdistuksen lievittäjä

Terapia on lääkkeitä tehokkaampi ahdistuksen lievittäjä
Ahdistuneisuushäiriöitä hoidetaan yleensä lääkkeillä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan käyttäytymisterapia olisi tehokkaampi ja kestävämpi hoito.
Julkaistu 26.9.2014

Ahdistuneisuushäiriöitä hoidetaan yleensä lääkkeillä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan käyttäytymisterapia olisi tehokkaampi ja kestävämpi hoito. Lääkkeistä on silti niistäkin apua etenkin, jos terapiaa ei ole saatavilla.

Yhdysvaltalais-brittiläisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 101 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, joka koostuu 13 000 potilaan tiedoista. Osallistujista 4 000 oli saanut terapiaa ja loppuja oli hoidettu lääkkeillä.

Terapiaan ja etenkin käyttäytymisterapiaan päässeet potilaat paranivat selvästi todennäköisemmin kuin masennuslääkityksillä hoidetut, tulokset osoittivat. Terapian avulla ahdistus myös pysyy paremmin kurissa hoidon jälkeen. Lääkkeitä käyttävien oireet sen sijaan palaavat vähitellen, jos lääkitys päättyy. Terapian ja lääkkeiden yhdistelmä ei ollut pelkkää terapiaa tehokkaampi.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena terapian tehokkuudesta ja paremmuudesta ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Jos terapiaa ei ole saatavilla tai se ei toimi, lääkkeet ovat hyvä vaihtoehto. Varsinkin serotoniinin takaisinoton estäjät näyttäisivät toimivan ahdistuneisuushäiriöön.

Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Lähde: Lancet Psychiatry 2014

1 kommentti