Kauneus ja Terveys

Ahdistaako ilmastonmuutos?

Ahdistaako ilmastonmuutos?
Ilmastoahdistus voi iskeä, kun kuulee uutisia ilmastonmuutoksen etenemisestä ja maapallomme karusta tulevaisuudesta. Miten ilmastoahdistusta voi lievittää?
Julkaistu: 27.9.2019

Jäätiköt sulavat, merenpinta nousee, ihmisiä ja eläimiä kuolee ja kokonaisia maita häviää kartalta. Uutiset ympäristön tilasta ja uhkista voivat pelottaa ja ahdistaa.

Ilmasto- tai ympäristöahdistusta (eco-anxiety) kokevat etenkin nuoret, ympäristöalalla työskentelevät ja esimerkiksi maanviljelijät ja kalastajat, joiden toimeentulo riippuu säästä ja ympäristön tilasta.

Ilmastonmuutos voi nostaa pintaan voimakkaitakin syyllisyyden ja avuttomuuden tunteita. Lennän lomillani Thaimaahan, olen siis aiheuttanut tämän katastrofin!

Oireina voi olla alakuloisuutta, levottomuutta ja uniongelmia. Pahimmillaan ihminen voi joutua paniikkiin tai lamaantua täysin.

Mitä ahdistunut voi tehdä?

– Ongelman sivuuttaminen voi hetkellisesti helpottaa, mutta vaikeat tunteet jäävät kalvamaan taustalle. On tärkeää kohdata myös tunnepuoli, sanoo ympäristötutkija Panu Pihkala Helsingin yliopistosta.

Hän painottaa, ettei itseä kannata soimata heikoksi, jos ympäristön tila ahdistaa.

– Olet tehnyt terveen tilannearvion. Arvosta ja kunnioita sitä.

Vertaistuki voi auttaa. Etsi oma ryhmäsi, jossa voitte keskustella ja toimia yhdessä.

Ahdistusta kannattaa purkaa hyviin ympäristötekoihin. Tunne siitä, että olet osa ongelman ratkaisua, helpottaa tuskaa. Katso kuitenkin, että työmäärä pysyy kohtuudessa.

– Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä paljon.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2019.

Kommentoi »