Sairaudet

Näin pääset eroon ahdistuksesta

Vaivaako ahdistus kiireiden keskellä? Ahdistuksesta pääsee eroon helpoin keinoin.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat Fotolia
2.6.2015

1. Hengitys on tehokas työkalu ahdistuksen käsittelyyn. 

Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Pidä suu kiinni ja varo ylihengittämistä. Sulje silmät ja paina kehosi ahdistuneita kohtia lämpimästi kämmenellä. Ole kuin äiti tai isä, joka rauhoittaa rajusti itkevää, kuumeista lasta. Sano: ”Kaikki järjestyy, tämä menee ohi aikanaan”.

2. Ota aikalisä, ja olosi helpottuu. 

Ole hyvä itsellesi – anna itsellesi aikaa. Sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi tilanteisiin, jotka ylittävät voimavarasi. Mutta jos jatkuvasti ahdistut huomisesta ja alat väl­tellä ihmisten tapaamista, hae ammattiapua.

3. Käytä järkeä. 

Kirjoita lista tai piirrä kartta, miten selviät ahdistavasta tilanteesta. Kun asioita suunnittelee, ne alkavat selkiytyä.

4. Ole vanhempi itsellesi. 

Ahdistunut mieli on kuin lujaa parkuva pikkulapsi, joka ei tiedä, mitä pitäisi tehdä, jotta tulisi parempi olo. Olet aikuinen ja sinä tiedät, mikä helpottaa oloasi. Taputa itseäsi olalle ja silitä tukkaa, mielessäsi tai oikeasti. Rauhoittele ja kannusta kuin lasta.

5. Varo, ettet tee alkoholista ratkaisukeinoasi. 

Noin puolet ahdistushäiriöistä kärsivistä käyttää liiallisesti alkoholia. Siihen jää koukkuun, ja päihteet myös pahentavat ahdistuksen tunnetta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi